sadsad x
asdasd
Kedi Bakım Anketi

2. Peki kedinin ne sıklıkla tüy, tırnak vs. bakımını yapıyorsun?

Kedi Tüy Bakımı
tarcin-ozel-kampanya-orta-header.jpg (52 KB)
tarcin-ozel-kampanya-orta-header-alt.jpg (63 KB)
turuncu-etiket--mobil-indirim.jpg (134 KB)
kutu2.jpg (3 KB)
mobil-uygulama-sayfa-tasarım-googleplay-buton.jpg (24 KB)mobil-uygulama-sayfa-tasarım-app-buton.jpg (23 KB)
kutu2.jpg (3 KB)

Hayvan Hakları Nedir ?

Hep birlikte ortak olan bir dünyayı paylaştığımız, aynı oksijeni tükettiğimiz , duyguları beraber yaşadığımız, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü bugün. Pati sever dostlarımız ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular. Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı sebeple dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular. 1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Bugünün amacı; dünyadaki bütün insanların dışında başka canlılar olduğunu anlamak, patili dostlarımızın yaşam alanlarına müdahale etmemek, daha güvenli ve iyi bir yerde yaşamalarını sağlamak, yaşama hakkına saygı duymaktır. Evde beslenen dostlarımıza merhametli olmak, koruyup kollamak, en iyi koşullarda beslemektir. Onlar bütün dünyada eşit olan canlılarımızdır ve tüm haklara sahiplerdir.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü insanlara yapılan bir hatırlatmadır. Onlar bizim gibi konuşamayan fakat bizi anlayan, hisleri olan ve birçok duyguyu yaşayabilen sadık dostlarımız. İnsan yalnızca insanlar ile dostluk kurmaz. Hatta patili dostlarımızın dostluğuna ihtiyaç duyarlar. Kutlu olmasın 4 Ekim. Sadece bugün değil, her gün onları koruma günü. Masum dostlarımızı koruyalım.

HAYVAN HAKLARI NELERDİR ?

15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisine göre genel olarak hayvan hakları şu şekildedir;

1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.

2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez.Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.

3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

5.Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.

6.İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir.Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.

7.Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

8.Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

9.Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

10.Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

11.Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

12.Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.

13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Unutmamalıyız ki; Yaşayan tüm canlılar, doğal haklara sahiptir.

Türkiye’de Hayvan Hakları;

Ülkemizde, hayvan hakları 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında düzenleniyor. Bu kanun, tüm hayvanların eşit olduğunu ve kanun hükümleri çerçevesinde yaşama haklarına sahip olduklarını belirtiyor.

5199 sayılı kanuna göre; evde hayvan besleyen kişiler, evde bulunan hayvanı belediyeye bildirmek ve kaydettirmek ile yükümlüdür.

Hayvan sahipleri hayvanı beslenemeyeceği ya da yaşaması için hayvanın türüne uygun iklimin olmadığı bölgelere terk edemez. Yani hayvanını sahiplendirebilir ya da hayvan bakımevlerine bırakabilir. Ayrıca, evde beslenilen hayvanın kaybolması ya da vefat etmesi durumunda da en geç 7 gün içerisinde belediyeye bilgi verilmelidir.

Kanun, petshop’larda bulunan ve ticareti yapılan hayvanların uygun koşullarda yaşamaları gerektiğini de vurguluyor.

Ülkemizde, her sene hayvan hakları ihlallerinde ödenmesi gereken ceza bedelleri Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenip açıklanıyor.

Kanun kapsamında illerde Hayvanları Koruma Kurulu bulunuyor ve bu kurulun görevleri arasında hayvanların korunması ve hayvan sahiplerinin kanunda belirtilen görevleri yerine getirip getirmediğinin denetlenmesi de yer alıyor.

Ülkemizde hayvan hakları ihlali durumda hapis cezası yaptırımı bulunmuyor ancak para cezası uygulanıyor. Bu konuyla ilgili kanun düzenlemeleri sık sık gündeme geliyor ve hayvan dostlarımızın daha iyi koşullarda yaşamaları için gerekli düzenlemeler yapılmaya devam ediliyor.

Peki onlar için neler yapmalıyız ?

*Dostlarımız için kartondan evler yapabilirsiniz. Bu evler sayesinde soğuk dönemler daha kolay geçecektir.

*Özellikle yaz aylarında kapı önümüze veya sokaklara güneşten etkilenmeyecek şekilde su kabı koyabilirsiniz.

*Tehlike altında olan canlarımızı koruma altına alabilirsiniz.

*Satın almayın, sokaklardan ve barınaktan bir dost sahiplenin.

*Bakamadığınız evcil hayvanı sokağa atmayın veya almayın.

*Sağlıklı gelişimleri için kedi kuru mamaları veya köpek kuru mamaları ile beslemeye özen gösteriniz.

*Yeni doğmuş bir köpek veya kedi için yavru kuru mamalar seçmelisiniz.

* Dostlarımızın daha sağlıklı beslenmesi için kedi ve köpek mamaları tercih edebilirsiniz.

*Korkutmayalım, ürkütmeyelim. Her daim sevgimizi eksik etmeyelim.

*Gereksiz yere hayvanlar doğadan uzaklaştırılmamalı.

* Avcılık bir spor değildir. Barınak ve yaşam alanlarını koruyalım.

4 Ekim de Markamama.com’da Sizleri Neler Bekliyor ?

Kedi ve köpek kategorilerinde dostlarınızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak her şey yer almaktadır. Sağlıklı beslenmeleri için kedi maması, köpek mamasıve kedi yaş maması, köpek yaş maması,, bakım sağlık ürünleri, tasma, kum, ödül mamaları, vitamin ve ek besinler, taşıma çantaları, mama ve su kabı, tüm bunların yanı sıra kedi ve köpekler için tarak, kedi tırmalama tahtası, kedi evi ve köpekler için kulübe, yatak gibi pek çok çeşit bulunmaktadır. İhtiyaç duyduğunuz ürünleri almak için uygun bir zamandır. %15 e varan indirim fırsatları ile markamama.com’dan size uygun fiyat ve orijinal ürün güvencesiyle ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.