sadsad x
asdasd
KÖPEKLERDE SAÇKIRAN NEDEN GÖRÜLÜR?
09 Ocak 2023

KÖPEKLERDE SAÇKIRAN NEDEN GÖRÜLÜR?

Saçkıran hastalığı biz insanlarda görüldüğü gibi köpeklerde de yaygın bir şekilde görülmektedir. Özellikle bir yaşın altındaki köpekler saçkıran konusunda risk oluştururken, bağışıklık sistemi zayıflayan köpeklerde görülme sıklığı yüksektir.

Saçkıran Nedir?

Her türlü hayvanı etkileyebilecek kadar yaygın bir maya enfeksiyonu saçkıran, bir deri hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan saçkıran insanlar dahil diğer canlılara da bulaşmaktadır.

Tıbbi literatürde Dermatofitoz olarak adlandırılan saçkıranın daha fazla yayılmaması ve köpeğin sağlık durumunu kötü etkilememesi adına hızlı ve etkili bir biçimde tedavi edilmesi gerekir. Deri hastalığına neden olan mantarların isimleri Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes ve Mycrosporum gypseum’dur. Bu mantar parazitleri tırnakların ve derinin ölü yüzeyi olarak da bilinen keratin ile beslenir. Saçkırana neden olan en yaygın mantar paraziti Microsporum canis’tir. Hızlı bir şekilde insanlar arasında yayılan saçkıran en çok çocuklarda, depresif bağışıklık sistemi olan kişilerde ve yaşlı kişiler daha çabuk enfekte olurlar. Sağlıklı yetişkinler kolay kolay enfekte olmazlar.  

Köpeklerde Saçkıran Belirtileri

Aktif olarak büyüyen tüylerde yaşayan saçkıran insanlarda kaşıntıya sebep olmaktadır ancak köpeklerde kaşıntı pek sık görülmez. Tüy dökülmesi yaşanan bölgeler kelleşirken kenarlarında pullanma ve kabuklanma görülebilir. Enfekte tüyler koparken hafif ve şiddetli kabuklu yaralar ortaya çıkabilir. Sağlıklı ve iyi beslenen yetişkin bir köpeğin bağışıklık sistemi saçkıran enfeksiyonundan etkilenmez ve önler. Ancak bazıları asemptomatik taşıyıcı olarak saçkıranın yayılmasını sağlayabilir. 

Saçkıran enfeksiyonunun bulaşması genelde hayvandan hayvana temas yoluyla ve köpeklerin kullandıkları eşyalardan bulaşır.

Enfekte olan bir köpekle temas halinde köpeğinizde belirtiler görülmese bile vakit kaybetmeden veteriner hekime muayene için götürülmelidir.

Saçkıran Tedavi Yöntemleri

Köpek saçkıranı mantarın türünün teşhis edilmesiyle birlikte tedavi adımına geçirilir. Tanısal testlerinin yapılması akabinde hastalığın yayılmasını önleyecek tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır.

Topikal şampuanlarla birlikte ağızdan yutulan antifungal ilaçlar birkaç hafta sürecek şekilde uygulanır. Bunun yanı sıra yavru köpeklerinin enfekte olmuş tüylerinin kırpılması da gerekmektedir.

Tedavi sürecinde veteriner hekimin talimatlarını harfiyen uygulamalı, tedaviyi aksatmadan sürdürmelisiniz. Tedavi tamamlanmadan kesmeniz halinde hastalık yeniden tekerrür edebildiği gibi başarı oranı oldukça düşecektir.

Uzun tüylü köpeklerin tüylerinin kesilmesi fayda sağlayacağı gibi diğer hayvanlara bulaşmaması adına kesme bıçaklarının dezenfekte edilmesi gerekir.

Köpek saçkıranının tedavi edilmesiyle birlikte evcil hayvan sahibi olarak size de bazı görevler düşmektedir. 
Doğru şartlar altında 18 ay boyunca hayatta kalabilen mantar paraziti, kısa bir süre içinde yeniden hayvanın enfekte olmasını sağlayabilir.
Tedavi dönemiyle birlikte köpeğinizin gezinti alanlarını sınırlamalı mümkünse tek bir odada kalmasını sağlamalısınız. 

Evinizdeki döşemeleri ve halıları dört günde bir vakumlayarak derinlemesine temizlik yapmalı, köpeğinizin kullandığı tüm eşyaları çamaşır suyuyla yıkamalısınız.

Evinizin her bir noktasını sabunlu suyla düzenli olarak dezenfekte etmeyi unutmayın.  Tedavi sırasında köpeğinizin tüysüz kalan bölgelere krem sürmeniz gerekir, veterineriniz ihtiyaç halinde iğne yapılmasını da tavsiye edebilir…

Dostunuzun tedavisine ek olarak veteriner hekiminize danışarak, almış olduğu ilaçlara ek olarak sağlığını desteklemesi için deri problemi olan köpekler için mamaları tercih edebilirsiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.