sadsad x
asdasd
Scottish Fold Kedisi Özellikleri ve Bakımı
09 Mayıs 2024

Scottish Fold Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Scottish Fold kedisi, sevimli yuvarlak yüze ve katlanmış kulaklara sahip kısa tüylü bir kedidir. Scottish Fold kedisinin kulakları öne ve aşağı doğru kıvrımlı yapısı ile bir baykuşu andırır. Maalesef bu kulak kıvrımı özelliği ağrılı bir iskelet bozukluğu ile ilişkilidir. İlerleyen zamanlarda bu iskelet bozukluğuna bağlı sağlık sorunu yaşama riski yüksektir.

Bu kedi cinsini sahiplenmeden önce mevcut risk ve avantajları hakkında bilgi sahibi olmanız, ilerleyen süreçte yaşayabileceğiniz sıkıntılara karşı bilinçli olmanıza yardımcı olur. Kedi sahiplenmek çok ciddi bir konudur. Farklı sebeplerle bazen minik dostunuzdan vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz. Bu nedenle kedinizin artı ve eksi yönlerini baştan bilip kabul etmeniz, sürecin her iki taraf içinde daha sağlıklı ilerlemesine olanak sağlar. Böylelikle farklı sebeplerden dolayı bakımından vazgeçilen minik dostlarınızın sayısını minimum düzeye indirmiş olursunuz.

Yazımızın devamında Scottish Fold cinsi kedilerin güzelliklerinin yanında olası sağlık sorunlarına da değineceğiz.

Scottish Fold Kedisi Tarihçesi:

Bu kedi ırkı, ilk olarak 1961 yılında bir çiftçi tarafından keşfedilmiştir. Kıvrımlı kulak yapısı, yuvarlak yüz ve iri gözleri ile kısa sürede popüler olmayı başarmıştır. Fakat kulak kıvrımının bir rahatsızlık olmasının tespiti ile üretiminin durdurulması konusunda tartışmaların gündemi olmuştur.

Bu cinsin ilk ortaya çıkmasında etkili olan Susie adlı bir kedidir. Susie, kıvrımlı kulaklara sahip bir yavru dünyaya getirmiş ve bu yavru, William Scott isimli çiftinin dikkatini çekmiştir. Bu kedi ırkının atası olan Susie sayesinde bu gen mutasyonu aktarılmaya devam etmiş ve Scottish Fold kedi ırkı oluşmuştur. Tüm dünyada ve Türkiye de tercih edilen en popüler kediler arasında olmayı başarmıştır.

Scottish Fold Kedi Cinsleri:

Scottish Fold kedisinin farklı alt cinsleri olmasa da renk, kulak yapıları ve tüy boyutları ile farklı görünümlere sahip olabilirler. Bu kediler, krem, çikolata, beyaz ve gri renk ile karşınıza çıkabilir. Göz renkleri ağırlıklı olarak altın kahve, bakır, mavi veya yeşil olabilir.

Scottish Fold kedisi, orta boy ve yuvarlak yüz yapısına sahiptir. Tüyleri uzun ve kısa olarak değişmektedir. Ağırlıklı olarak kısa tüylere sahiptirler. Scottish Fold Shorthair (kısa tüylü) kediler, yumuşak parlak ve yoğun tüy yapısına sahiptir. Tüyleri dik duracak kadar yoğundur. Scottish Fold Longhair (uzun tüylü) olan cinsleri ise, özellikle kuyruk, kulak, ense ve patilerde uzun ve yoğun tüylere sahiptir. Gözleri yuvarlak ve büyüktür. Göz rengi genellikle bal köpüğüdür. Ek olarak bakır, mavi ve yeşil göz renkleri ile de karşınıza çıkması muhtemeldir. Burunları küçüktür, suratlarındaki tatlı ifadeleri sayesinde sürekli sarılma isteği uyandırabilirler.

Yavru Scottish Fold kedisi, düz kulaklara sahip şekilde dünyaya gelir. Doğum sonrası yaklaşık olarak 3 ila 4 haftalık bir süre sonrasında kulak şekilleri ortaya çıkmaya başlar. Kulak kıvrımına sebep olan fold geni tamamlanmamış otozomal baskın bir gendir. Yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi bu gen ağrılı bir iskelet bozukluğu ile ilişkilidir.

Kulak şekillerine göre farklı isimler ile tanınırlar. Kulak kıvrımları olan Scottish Fold ve düz kulak yapısına sahip olan Scottish Straight olarak adlandırılır. Kulakların şekil almasında etkili olan bir diğer durum hava koşullarıdır. Sıcak havalar ve ortamlar, kulaklarının dik olmasına neden olurken, soğuk havalar ve ortamlar daha kıvrımlı yapıya sahip olmasında etkilidir. Hava koşullarına göre kulak şekilleri değişkenlik gösterebilir. Yazımıza bu kedi cinsinin özelliklerine değinerek devam edelim.

Scottish Fold Özellikleri:

Scottish Fold kedileri, rahat mizaçları ve sosyallikleri ile bilinirler. Genellikle her ortama ve farklı hayvan türlerine uyum sağlayabilirler. Aile bireyleri ile hızlıca arkadaşlık kurabilirler. Kısa sürede tüm aile bireylerinin göz bebeği haline gelebilirler.

Scottish Fold kedisinin mutlu olması için çok ilgiye ve egzersize ihtiyacı yoktur. Fazla zaman ayırmadan da bu kedi türünü çok mutlu edebilirsiniz. Yeterli düzeyde oyun ve kucaklamayla mutluluk hırıltısını duymanız kaçınılmazdır.

Mizaç olarak sakin bir yapıya sahiptirler. Çok miyavlamayı sevmezler, sessiz canlılardır.

Ebeveynleri ile arkadaşlık kurmayı ve etkileşim içinde olmaya bayılırlar.

Ortalama yaşam süreleri, uygun bakım ve ortam ile 11 ila 14 yıldır.

Scottish Fold Blue Point Özellikleri:

Bu kedi cinsi adını suratlarındaki rengin vücutlarından farklı olmasından almıştır. Vücut renginden patileri, yüzü ve kuyruk bölgesi daha koyu renge sahiptir. Renk kombinasyonu gri ve mavi ağırlıklıdır. Scottish Fold gri kediler oyun oynamayı çok sever. Sahibi ile arkadaşlık kurmaktan ve etkileşim içinde olmaktan mutluluk duyar. Evde yalnız kaldığında ortalığı çok dağıtmazlar. Sakin bir mizaca sahiptirler. Sevilmeyi ve ilgi görmeye bayılırlar. Boyut olarak orta büyüklüğü sahiptirler. 25 ila 30 cm uzunluğunda boya ve 3 ila 7 kg arası ağırlığa ulaşabilirler. Siz de böyle eşsiz bir güzelliğe sahipseniz beslenme ve bakımına önem vermelisiniz. Bu nedenle Scottish Fold kedisinin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan, özel ırk kedi maması  ile süreci devam ettirmeniz önemlidir. Bu özel ırkın bakım rutinleri de çok önemlidir. Sizler için yazımızın devamında Scottish Fold kedisinin bakımına kısaca değinmek istiyoruz.

Scottish Fold Bakımı:

Scottish Fold kedisinin genel özelliklerinden kısaca bahsettik. Minik dostunuzun bakım rutinlerine dikkat ederek, olası sorunların da önüne geçebilirsiniz. Sizler için kısaca bakım rutinlerine değinmek istedik. Böylelikle scottish fold nasıl bakılır, sizler de bilgi sahibi olabilirsiniz.

• Kısa tüylü Scottish Fold Shorthair kedisinin, tüylerini temiz ve parlak tutmak için haftada 2 ila 3 kez tüy bakımının yapılması önemlidir. Mevcut tüy bakımını yaparak ölü tüylerden kedinizi arındırabilirsiniz. Bu şekilde tüy dökümü sorununu minimum seviyeye indirebilirsiniz.

• Uzun tüylü Scottish Fold kedisinin, tüylerinin dolaşmaması için sık aralıklarla taramalısınız. Haftada 2 ila 3 kez olacak şekilde tüy bakımını yapmanızı öneririz.

• Düzenli aralıklarla tırnak bakımını yapmalısınız. Hem sağlık açısından hem de ortamın güvenliği açısından tırnak bakımı önemlidir.

• Veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda uygun bir ürün ile ağız ve diş bakımını yapmalısınız. Bu şekilde olası ağız problemlerinin önlemini almış olursunuz.

• Scottish Fold kedisinin kıvrımlı kulak yapısı sebebi ile sık aralıklarla kulaklarını kontrol etmelisiniz. Uygun aralıklarla veteriner hekiminizin önerdiği ürün ile kulak bakımını yapmalısınız.

Scottish Fold Yavru Bakımı:

Scottish Fold yavru bakımı da aslında yetişkin kedi ile aynı rutinlere sahiptir. Ek olarak aşağıdaki rutinleri de ekleyebiliriz;

• Scottish Fold yavru bakımında öncelikle dikkat etmeniz gereken şey beslenmesidir. Kedinizin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan ırkına uygun, yavru kedi maması ile süreci devam ettirmeniz önemlidir.

• Bağışıklığının sağlanması için veteriner hekim kontrollerini aksatmamalısınız.

• Kedinizin hijyenik ortamlarda yaşamasına olanak sağlamalısınız. Mama ve su kabının temiz olduğundan emin olmalısınız.

• Tuvalet kabını düzenli aralıklarla temizlemeli ve hijyenik alanlar yaratmalısınız.

• Kedinizin enerjisini atabileceği aktivite ve oyunları temin etmeli ve onunla zaman geçirmelisiniz. Böylelikle sosyalleşmesine olanak sağlayabilirsiniz.

Scottish Fold Hastalıkları:

Her kedi ırkında olduğu gibi bu ırk içinde bazı genetik yatkınlıklarının olduğu rahatsızlıklar mevcuttur.

Scottish Fold kedisi için en yaygın sağlık sorunu, osteokondrodisplazi rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık genetik bir iskelet hastalığıdır. Yaşam ömürleri diğer ırklara benzer süreler olsa da ne yazık ki bu ırk için ağrılı bir dönem geçirebileceklerini belirtmek isteriz. Hayvan hakları savunucuları tarafından, bu nedenle üretiminin durdurulması gerektiği konusu tartışmalar mevcuttur.

Scottish Fold kedisinin rahatsızlıklarına ek olarak;

• Polikistik Böbrek Hastalığı: Böbreklerinde kist oluşumu muhtemeldir. Kalıtsal doğuştan gelen bir rahatsızlıktır.

• Kardiyomiyopati: Bir tür kalp hastalığıdır ve bu ırk için genetik yatkınlık söz konusudur.

• Artrit: Scottish Fold kedisinin iskelet rahatsızlığının bir sonucu olarak, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde artrit olma olasılıkları daha yüksektir.

• Kulak Yapısından Kaynaklı Sorunlar: Bu kedilerin kıvrımlı kulak yapısına sahip olmalarından kaynaklı ilerleyen dönemde kulak enfeksiyonu yaşama riski daha yüksektir. Bu nedenle kulak bakımına dikkat etmenizi öneririz.

• Diyabet:Her kedi ırkında olduğu gibi bu tür içinde beslenme rutinleri önemlidir. Bu nedenle uygun içerikteki gıdalar ile beslenmelerini sağlamalısınız.

Sonuç:

Sizler için yazımızda bu ırkın özelliklerine ve bakımına kısaca değinmek istedik. Her ırk için olduğu gibi, küçük dostlarınızın sağlığı sizlere emanettir. Bu nedenle onlar için en uygun sağlıklı ortamları hazırlamak sizlere düşmektedir.

Genetik yatkınlığının olduğu rahatsızlıklardan içeriğimizde bahsettik, sık aralıklarla veteriner hekim kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Bu şekilde oluşabilecek rahatsızlıkların önlemini almış olursunuz.

Bakımında bahsetmiş olduğumuz, basit rutinlere dikkat ederek dış etkenlerden kaynaklı sorunların önüne geçebilirsiniz.

Bu ırkın kulak yapısının genetik bir rahatsızlık olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle olası sağlık sorunları yaşama risklerini bilerek bakımını üstlenmeniz, ilerleyen süreçlerde size rehberlik edebilir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz blog içeriğimizi burada noktalıyoruz. Okurken keyif aldığınız bir içerik olmasını temenni ediyoruz. Yeni blog içeriklerinde yeniden buluşmak üzere, keyifli okumalar.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.