sadsad x
asdasd
Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
02 Nisan 2024

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek tuvalet eğitimi, tüm patili dost sahiplerinin merak ettiği bir süreçtir. Köpeğinize, tuvalet eğitimi vermeden önce bilmeniz gereken bazı durumlar vardır. Bu tavsiyeler sayesinde siz de süreci daha rahat atlatabilirsiniz. Eğitim için bazı materyallere ihtiyacınız olabilir. Bu aşamada, köpek eğitim malzemeleri kısmına göz atabilir ve eğitim için gerekli olan malzemeleri temin edebilirsiniz.

Köpek Tuvalet Eğitiminde Hangi Malzemeler Kullanılır?

  • Köpek çiş pedi
  • Köpek tuvalet eğitim spreyi
  • Kafes veya köpek çiti

Evde Köpek Tuvalet Eğitimi

Siz de patili dost sahibi olmaya karar verdiniz ve köpek sahiplendiniz. Gelelim tuvalet eğitimini nasıl vermeniz gerektiği konusuna;

Eve yeni gelen köpeğinizin, öncelikle evi benimsemesi gereklidir. Burada önemli olan kademeli olarak süreci ilerletmektir. Köpeğinize, bir anda bütün evi açarsanız, eğitim süreci yorucu ve uzun geçebilir. Yavaş yavaş ilerlemek her iki taraf için de sağlıklı bir tercihtir.

Köpek tuvalet eğitimi için, uygun bir alan belirlemeniz bu kademenin ilk basamağıdır. Köpeğinize o alanı tanıtmanız ve benimsetmeniz eğitim sürecini olumlu yönde destekler. Bu alanı yaratmak için kafes veya boş bir oda kullanabilirsiniz. Tercihinizi, oda olarak kullanmak isterseniz, tuvalet eğitimi sürecinde yerde halı, kilim vb pamuklu ürünler olmamasına özen göstermelisiniz.

Köpek tuvalet eğitiminde, kullanmış olduğunuz kafes veya oda içerisine çiş pedi, köpeğinizin yatağı, mama ve su kabını koymalısınız. Köpeğinizin kaliteli vakit geçirmesini sağlayacak, oyuncak ve kemirme aparatlarını da bu ortama dahil etmelisiniz.

Kafesin veya odanın büyük kısmına, çiş pedlerini sermelisiniz. Mama, su kabı ve yatağının olduğu alanı boş bırakmalısınız. Çünkü köpekler beslenme ve uyuma ihtiyaçlarını karşıladıkları alanlara tuvaletlerini yapmazlar.

İlk aşamada alanda çok boşluk bırakmamanızın amacı, köpeğinizin tuvalet ihtiyacını pede yapmasını sağlamaya çalışmaktır.

Köpeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra, sevdiği bir ödül maması ile onu ödüllendirmelisiniz. Bu ödül maması doğru davranışı pekiştirmede etkilidir. Sadece tuvaletini yaptığında vererek, köpeğinizin kafa karışıklığı yaşama riskinin önüne geçmiş olursunuz.

Bir sonraki aşama olarak, ped sayılarını azaltmanız gerekmektedir. Bu şekilde köpeğinize hata yapma payını arttırmış olursunuz. Tuvalet eğitimini tam anlamı ile kavradı mı öğrenmiş olursunuz.

Hata yaptığında keskin ve net bir komut ile köpeğinizi uyarmalısınız. Köpeğinize asla ceza vermemelisiniz. Sürecin olumlu ilerlemesinde tutarlı olmak önemlidir.

Köpeğiniz tuvalet eğitimini tamamladığında, kademeli olarak evin diğer alanlarını açabilirsiniz.

Yetişkin Köpek Tuvalet Eğitimi

Köpek tuvalet eğitimi sabır gerektiren bir iştir. Sürecin nasıl ilerleyeceğini belirleyen bazı faktörler vardır.

Yetişkin köpek tuvalet eğitiminde, komutları anladıkları için süreci daha rahat ilerletebilirsiniz.

Öncelikle köpeğinizi tanımalısınız. Günlük olarak ne zaman yemek yediğini, hangi aralıklarda tuvaletini yaptığını not almalısınız. Bu şekilde köpeğinizin hangi zaman aralığında tuvalet ihtiyacı olduğu konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Ortalama olarak o zaman aralığında köpeğinizi, bahçeye çıkarıp tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeğinize, tuvaletini yaparken bir komut sözcüğü belirlemek de işinizi kolaylaştırır. Bu komut kelimesi sayesinde, tuvalet ihtiyacı için dışarı çıktığının farkına varmasında yardımcı olabilirsiniz.

Tuvaletini doğru alana yaptığı her an, köpeğinizi sevdiği bir atıştırmalık ile ödüllendirmelisiniz.

Yetişkin köpeklerin mesane kasları artık geliştiği için ortalama olarak günde 2 ila 3 kez tuvalete çıkarmak yeterli olabilir. Sabah uyandığında, beslenme sonrası ve akşam olacak şekilde bu rutini tekrarlayabilirsiniz.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi

Yavru köpekler, aşıları tamamlanana kadar dışarı çıkmaz. Bu süre 16 ila 20 haftalık olana kadar devam eder. Bu nedenle yavru köpeğin tuvalet eğitimi, bağışıklık kazanana kadar evde devam eder.

Yavru köpek tuvalet eğitimine, köpeğiniz 8 haftalık olduğunda başlayabilirsiniz. Yazımızda bahsetmiş olduğumuz, evde köpek tuvalet eğitimi aşamalarını uygulayabilirsiniz.

Yavru köpekler uyum konusunda daha iyi olsalar da komutları algılamada sıkıntı yaşayabilirler. Bu nedenle ilk olarak komut cümlelerini öğreterek sürece başlamalısınız.

Doğru davranışı sergilediğinde, köpeğinizi sevdiği bir atıştırmalık ile mutlaka ödüllendirin. Tam aksi durumlar yaşandığında asla ceza vermeyin. Kısa net komutlar kullanarak köpeğinizi uyarmanız yeterlidir.

Tüm eğitimlerde olduğu gibi, tuvalet eğitiminde de olumlu yaklaşım çok önemlidir. Bu köpeğinizde oluşabilecek, korku ve endişenin önüne geçmenize yardımcı olur.

Sabırlı ve tutarlı olmak eğitimin olumlu sonuçlanmasında sizlere destek sağlar.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Yavru köpeklerin dikkat seviyesi daha kısadır. Bu nedenle eğitim sürelerini uzun tutmamanız gereklidir.

• Sabırlı ve tutarlı olmanız eğitimin olumlu ilerlemesi için önemlidir.

• Yavru köpeklerin, mesane kasları gelişme aşamasında olduğu için sık aralıklarla ihtiyaç molası vermelisiniz.

• Köpeğinize, ödülleri abartmadan ve zamanında vermelisiniz

• Yavru köpeğinize, asla ceza vermeyin. Olumlu davranışını takdir edin ve ödüllendirin.

• Köpeğinizin tepkilerini iyi gözlemleyin.

• Genellikle köpekler, yemeklerden sonra 1 saat içinde ihtiyaç molası verirler. Bu rutinlerini iyi gözlemleyin.

Köpeklerin Aylarına Göre Tuvalet Eğitimleri

2 Aylık Köpek Tuvalet Eğitimi: Yavru köpeklerin mesane kasları gelişme aşamasında olduğu için, uzun süre maalesef tuvaletlerini tutamazlar. Bu nedenle kazaların yaşanması muhtemeldir. Yavru köpeklerde eğitime 2. ayda yavaş yavaş başlamak ilerleyen aylarda süreci rahat atlatmanız için önemlidir.

4 Aylık Köpek Tuvalet Eğitimi: Yavru köpeğinize, annesi tarafından, doğuştan tuvalet eğitimi temelleri atılır. Sizin de eğitime erken başlamanız, sürecin daha kısa sürede atlatmanıza yardımcı olur. Ayrıca 4 aylık köpekler artık komut cümlelerini daha iyi algılarlar. Bu durum da eğitimin olumlu ilerlemesi için size yardımcı olur.

5 Aylık Köpek Tuvalet Eğitimi: Köpeğiniz, artık biraz daha büyüdüğü için komutlar konusunda daha rahattır. Mesane kasları, gelişmeye devam ettiği için tuvalet kazalarında azalma söz konusu olabilir.

7 Aylık Köpek Tuvalet Eğitimi: Köpeğinize yazımızda bahsettiğimiz rutinler ile tuvalet eğitimi vermeye başlayabilirsiniz. Köpeğiniz biraz daha bilinçlendiği için, daha rahat iletişim kurarak süreci atlatabilirsiniz.

Köpek Tuvaleti Eğitiminde Yapılan Hatalar

• Alan sınırlandırılması yapmamak. Alan sınırlandırılması köpek tuvalet eğitiminde çok önemlidir.

• Tuvalet alışkanlığı sürecinde ev ve dışarı aynı anda kullanılmamalıdır. Uygun ortam yaratıp, köpeğinizin tuvaletini dışarıda yapmasını alışkanlık haline getirmelisiniz.

• Tuvalet ihtiyacı için, köpeğinizi uygun aralıklar ile dışarı çıkarmamak.

• Yanlış alan kullanımında büyük tepkiler vermek.

Yazımızı, merak edilen birkaç soruya yanıt vererek bitirelim.

Köpek tuvalet eğitimi ne zaman başlar? Köpeğiniz 8 ila 12 haftalık olduğunda bu eğitime başlayabilirsiniz.

Köpek tuvalet eğitimi ne kadar sürer? Bu sorunun yanıtı köpekten köpeğe değişim gösterir. Fakat ortalama 3 ila 4 ay sürer diyebiliriz.

Tuvalet eğitimi alan köpek neden eve yapar? Köpeğiniz, bu davranışı farklı sebeplerden dolayı yapıyor olabilir, yanlış tuvalet eğitimi, sağlık problemleri ve psikolojik sıkıntılardan kaynaklı bu davranışı sergiliyor olabilir.

Köpek tuvalet eğitiminde sirke kullanımı ne işe yarar? Köpekler, eğitim sırasında yanlış alanlara tuvaletini yapabilirler ve koku bırakırlar.  Bu alanları sürekli kullanım alanı olarak benimsememeleri için o alandaki kokuyu sirke yardımı ile temizleyebilirsiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.