sadsad x
asdasd
Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?
22 Mart 2024

Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Patili dost sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir konu kedi kumu temizliğidir. İyi bir kedi ebeveyni olarak, dostunuza hijyenik ortamlar sunmalısınız. Kedi kumunun her zaman temiz olması kedinizin daha sağlıklı bir ortamda, ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlar, kötü hijyen koşullarının sebep olduğu hastalıklardan uzak tutmaya yardımcı olur.

Patili dostlarınıza, hijyenik yaşam alanları yaratmadaki en büyük sorumluluk sizdedir. Hijyenik ortamlarda hayatlarını sürdüren küçük dostlarınız, daha sağlıklı, huzurlu olurlar. Kedinizin olumsuz durumlardan etkilenmesinin önlemini, basit temizlik tüyoları ile alabilirsiniz. Kedilerin, tuvalet temizliğini, kumu kirlendiği an yapmanız gerekmektedir. Tabi ki bunun için her zaman vaktiniz olmayabilir, o nedenle günde en az 2 kez tuvalet temizliğini yapmanızı öneririz. Bu kedinizin sağlığı için önemlidir.

‘’Kedi kumu nasıl temizlenir’’ sorusu için kum çeşitlerine göre temizlik rutinlerinden bahsedelim. Siz de dilerseniz, kedi kumu  çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Çam Peleti Kedi Kumu Nedir?

*Çam peleti kedi kumu, doğada bulunan çam ağaçlarından elde edilen sıkılaştırılmış peletlerden oluşan doğal bir üründür. Diğer kum türlerine göre daha hafif, taşınması daha kolay ve ekonomiktir.

*Çam peletinden üretildiği için, çam ağacı kokuludur.

*Kedilere zarar vermez, kimyasal içerik barındırmaz. Fakat her doğal yazan ürün, uygun koşullarda üretilmeyebilir, bu nedenle ürünü tercih ederken içerik kontrolü yapmalısınız.

*Çam peleti kedi kumu, yapısından dolayı kedilerin ayaklarına, tüylerine yapışmaz, etrafa dağılma riski daha düşüktür.

*Sıkıştırılmış peletten oluştuğu için toz oranı yok denecek kadar azdır. Eviniz de toz oranının artmasına neden olmaz.

*Bazı kedi sahiplerinin, kedi kumu tozuna alerjisi olabilir, çam peleti kedi kumu daha rahat kullanım sunar.

*Doğada kolayca çözünebilir.

Çam Peleti Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Çam peleti kumu kullanıyorsanız, kullandığınız peletin cinsine uygun bir tuvalet tercih etmelisiniz. Topaklanan çam pelet kedi kumu seçiminde, idrar ve dışkının değdiği peletler topaklanacaktır. Bu tür kum kullanıyorsanız topaklanan kısımları kürek yardımı ile alıp atabilirsiniz.

Temizlenen peletlerin üzerine yeni pelet ekleyebilir, kedi kumunuzu taze tutabilirsiniz, oluşabilecek koku problemlerinin de önüne geçmiş olursunuz. Değişim zamanı geldiğinde tüm peletleri boşaltıp, kum kabını temizleyerek yeni peletler eklemelisiniz.

Topaklanmayan pelet kumu kullanıyorsanız, kedinizin idrarı ve dışkısı topaklanma yapmaz, talaş tozu haline gelir. Daha sık aralıklarla değişim yapmanız gerekebilir. Temizlik sırasında az miktarda toz çıkabilir. Hangi tür kumu seçeceğinize, kedinizin tercihleri ve ihtiyaçlarına göre karar verebilirsiniz.

Kristal Kedi Kumu Nedir?

Ham maddesi silikadır, doğada bulunan oksijen ve silisyum elementlerinin birleşimi ile oluşan bir türdür. Kristal kedi kumunu, tuvalet kabına kullanım talimatında belirtilen miktar kadar koymanız yeterli olacaktır. Kristal kedi kumu kötü kokuları hapseder. Daha uzun süre temiz kalabilme özelliğine sahiptir. İri tanelidir, bu da kedinizin patisine, tüylerine yapışma oranını azaltır, evin farklı bölümlerinde kum görme ihtimalinizi en az seviyeye indirir. Güvenilir bir markadan tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Kristal Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Kristal kedi kumu kullanıldıkça renginde değişmeler olur, kumun rengi sarıya döndüğünde kum tamamen değiştirilmeli, yeni kum eklemelisiniz. Kristal kedi kumu kullanırken küçük mavi renkte topçuklarda görebilirsiniz, bu mavi toplar kumun bakteri üretmesine engel olmaya yardımcı olur.

Kedi kumunun bulunduğu ortam, kullanan kedi sayısı, kullanım süresini belirleyen etkenler arasındadır.  Soğuk, güneş almayan ortamlar da daha uzun süre kullanım sağlayabilirsiniz. Tuvaletin önüne koyacağınız, kedi paspası sayesinde kum tanelerinin yayılmasını önleyebilirsiniz.

Elekli tuvalet küreği ile kedinizin tuvaletini daha rahat temizleyebilirsiniz. Kedi tuvaleti torbası ile kumun tamamını değiştireceğiniz dönemler de işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kedi kumunun değiştirme talimatlarındaki süreye uymalısınız, kum miktarı azaldığında üzerine eklemeli, 2 haftalık periyotlarda kumun hepsini değiştirmelisiniz.

Kötü kokuların önüne geçebilmek için karbonattan yararlanabilirsiniz. Kedi tuvaletinin olduğu alana ağzı açık şekilde karbonat koyabilirsiniz. Kedinizin ulaşamayacağı bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz.

Topaklanmayan Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Topaklanmayan kedi kumunda, kedinin idrarı topaklanmaz. Bu nedenle temizliği biraz daha farklıdır. Temizlik sırasında toz kalkabilir, kendi sağlığınız için de önlemlerinizi almanızı tavsiye ederiz.

Kum kabı sık sık kontrol edilmeli, dışkılar kürek yardımı ile alınmalı ve temizlik işleminden sonra kum düzeltilmelidir. Kullanım süresi dolduğunda, kum kabı tamamen boşaltılmalı, sıcak su ve sabun yardımı ile yıkanarak kurutulmalı, yeni kum eklenmelidir.

Kum değişimi sırasında kedi tuvaleti torbası da kullanabilirsiniz. Bununla birlikte kum kabının önüne paspas koyabilirsiniz. Topaklanmayan kedi kumları, diğer kum çeşitlerine göre daha sık periyotlarda değiştirilmesi gerekebilir. Kullanım talimatlarından bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kediler doğaları gereği temiz hayvanlardır. Temiz ortam sunmadığınız dostlarınız bu duruma tepki gösterebilir, farklı alanlara tuvaletini yapabilir, hırçın davranabilirler bu nedenle düzenli temizlik hem sizlerin hem de kedinizin konfor alanını yükseltir.

Kedi Kumu Kabı Nasıl Temizlenir?

-Öncelikle kendinizi güvenli hale getirmek için, maske ve eldiven kullanmalısınız.

-Kabı tamamen boşalttıktan sonra, boşalttığınız kumu çöp kovasına atmalısınız.

-Kum kabını sıcak su ve sabunla, sünger yardımı ile iyice ovarak yıkamalısınız. Bu aşamada kimyasal ürünler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Daha sonra sirke ve karbonatta kullanabilirsiniz.

-Kabınızın kuruluğundan ve sabun kalıntısı kalmadığından emin olmalısınız.

-Kabınıza temiz kumu talimatlar da belirtildiği oranda eşit miktarda koymalısınız.

-Kedi kumu kabını her gün kontrol ederek ve kumun üstünü düzenleyerek temizliği sürdürmelisiniz. Katı dışkı parçalarını, idrar topaklarını her gün çıkarın ve idrar lekelerini mutlaka temizlemeye özen gösterin.

-Kum kabı önünde kullandığınız paspası temizlemelisiniz ve kum kalıntılarını uzaklaştırmalısınız.

-Mümkünse kullandığınız kum kabını 6 ayda bir değiştirmelisiniz.

Kedi kumu kabını düzenli olarak temizleyerek, kedinizin sağlığını koruyabilir ve hoş olmayan kokuları engelleyebilirsiniz.

Sonuç Olarak;

Yazımızın devamında kedi tuvaleti temizliğinin yapılmadığı durumlarda, kedinizin ve diğer ev halkı için yaşanabilecek sıkıntılara değinmek istedik.

Düzenli olarak tuvalet temizliği yapılmayan durumlarda, sağlık sorunlarına neden olabilir. Kediler doğada dışkılarını yaptıktan sonra mutlaka üzerini kapatır, ev ortamında da bu alışkanlığını, kuma dışkısını yaptıktan sonra üzerini kapatarak devam ettirir. Fakat temizlenmemiş kumda idrarını yapmak istemeyebilir, idrarını tutarak mesane ve böbreklerine zarar verebilir, idrar yolu enfeksiyonu kapabilir.

Evde farklı alanları idrar yapmak için kullanabilir. Kediniz, dışkısını yapmak istemeyebilir, dışkısını tuttuğu için bağırsak hareketleri düzeni bozulabilir. Tuvaletini kuma yapma alışkanlığını kaybedebilir ve farklı alanlarda bıraktığı koku sayesinde o alanları bu ihtiyacı için kullanmada ısrarcı davranabilir. Bu nedenle hem kedinizin hem de sizin işleriniz zor bir hale gelebilir. Bu gibi olumsuz durumları yaşamamak için düzenli olarak kum temizliğini yapmalısınız.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.