sadsad x
asdasd
Kedilerde Kuduz Belirtileri
02 Ocak 2024

Kedilerde Kuduz Belirtileri

Kedilerde Kuduz Olur mu?

Kuduz, etkeni virüs olan insanlara da bulaşabilen ölümcül bir hastalıktır. Kedilerde kuduz virüsü diğer tüm memelilerde görülebildiği gibi evlerinizde sizlerle birlikte yaşayan kedilerde de gözlenebilir. Kedilerde kuduz hastalığı memelilerde doğrudan merkezi sinir sistemini etkileyerek etkilenen canlılarda ölüme neden olur. Hem sizler hem de dostlarınız için ölümcül özelliğinden dolayı kedilerde kuduz hastalığına karşı önlemler almak oldukça önemli hale gelmektedir.

Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kuduz hastalığının temel bulaşım yolu kuduz hastalığı olan bir hayvanın, bir diğer insanı veya hayvanı ısırmasıdır. Virüs bu ısırıktan sonra yara bölgesine yerleşir. Kediden kuduz bulaşma ihtimali daha sonrasında çoğalıp dolaşıma katılarak merkezi sinir sistemine geçer. En son beyine yerleştikten sonra etkilenen hastada semptomlar oluşmaya başlar. Virüs beyine ulaşıp semptomlar görülmeye başladıktan sonra ise etkilenen canlı genellikle 7-10 gün içerisinde ölür. Bu yüzden kuduz hastalığı şüpheli durumlarda ısırılmanın hemen ardından müdahale etmek oldukça önemli ve hayatidir.

Kedilerde Gözlenen Kuduz İnsana Bulaşır mı?

Kedilerde kuduz hastalığı dünyadaki tüm memeli türlerinde gözlenebilir. Bu yüzden ufak dostlarınızda gözlenen kuduz hastalığı eğer kuduz bir kedi tarafından ısırılma durumu söz konusuysa insanlarda da gözlenebilir. Aynı hayvanlarda olduğu gibi kuduz hastalığı insanlarda da oldukça ölümcül olabilmektedir.

Kedi Isırmasından Kuduz Olunur mu?

Özellikle kedi sahiplerinin en sık sorduğu sorulardan biridir. Evimde hiç dışarı çıkmayan ve düzenli olarak aşılarını yaptırdığım kedim var beni ısırdı veya ara ara ısırıyor acaba kuduz bulaşır mı?

Aşılarını düzenli olarak yaptırdığınız ve özellikle yabani hayvanlarla teması olmayan dostlarınızda kuduz görülme ihtimali oldukça düşüktür. Her ne kadar görülme ihtimali düşükte olsa her türlü ısırılma veya tırmalanmadan sonra ellerinizi bol sabun ve soğuk suyla yıkamanız gerekmektedir. Deri bütünlüğünüzün bozulduğu derin yaralanmalarda ise sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.

Kedilerde Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kedilerde kuduz aşısı hem sizlerin hem de ufak dostlarınızın sağlığı için oldukça önemli olan zorunlu aşılardan biridir. Birçok aşı türüne veya aşı takvimine göre ufak değişiklikler gösterse de ufak dostlarınıza genellikle 12-16 haftalık yaş arasında kuduz aşısı yaptırabilirsiniz. Kuduz aşısı yapısı gereği diğer aşılar kadar ağır yan etkilere sahip değildir ve ufak dostlarınız çoğu zaman kolaylıkla aşıyı tolere edip hayatlarına devam edebilmektedir. Fakat diğer aşılamalarda da olduğu gibi kuduz aşısı yapılmadan önce dostunuzun genel sağlık durumunun iyi ve direncinin yüksek olması gerekmektedir. Bu yüzden dostlarınızın aşılamaları veteriner hekim kontrolünde olmalıdır. Eğer dostunuzda ufakta olsa bir rahatsızlık gözleniyorsa hekiminizin reçete ettiği ilaçları ve tavsiye olarak önereceği kedi bakım ve sağlık ürünleri kullanmalısınız. Dostunuz sağlığına kavuştuğunda ise aşı programına kaldığı yerden hekiminizin tavsiye ettiği şekilde devam edebilirsiniz.

Aşılı Kedi Kuduz Bulaştırır mı?

Düzenli olarak kuduza karşı aşı uygulaması gerçekleştirilen dostlarınızın, kuduz hastalığına yakalanma ihtimali düşüktür. Fakat düşük bir oranda olsa yabani hayvanlarla teması varsa veya aşı durumu bilinmeyen başka bir kedi veya köpekle kavga ettiyse hastalığı barındırabilme ihtimali yine de olabilmektedir. Bu yüzden ne şartla olursa olsun kedi ısırığı veya tırmalaması yaşadıysanız sadece kuduz hastalığı için de değil olası diğer enfeksiyonlara karşı da önlem almanız gerekmektedir. Bunun için ellerinizi yaklaşık 5 dakika bol sabun ve soğuk suyla yıkamanız ve yara temizliğini düzenli yapmanız gerekmektedir. Daha derin yaralanmalarda ise en yakın sağlık kuruluşuna hızlı bir şekilde başvurmanız oldukça önemlidir.

Kuduz Kedi Kendini Sevdirir mi?

Kedilerde kuduz hastalığı birden fazla aşamada seyreden bir hastalıktır. Önceden de bahsettiğimiz gibi kuduz hastalığının belirleyici bulguları olan davranış bozuklukları, agresyon, salya akması ve kas aktivitesinin bozulması gibi durumlar virüs canlının beynine ulaştıktan sonra değişkenlik gösterebilen sırayla gözlenmeye başlar. Bu yüzden kuduz hastalığını yeni kapmış bir kedi, herhangi bir kuduz belirtisi göstermeden sizlere kendini sevdirebilir.

Kedilerde Kuduz Yaygın mı?

Kedilerde kuduz hastalığı güncel olarak alınan önlemler ve aşılamalar sayesinde evcil dostlarınızda oldukça düşük oranda gözlenmektedir. Dünya üzerinde özellikle insanlara bulaştırılan kuduzların temel kaynağı yabani hayvanlardır. Sizlerin en önemli görevlerinden biri bu oranı daha da aşağı çekmektir. Evcil dostlarınızda gözlenebilecek kuduz hastalığını azaltmak için yapabileceğiniz en iyi uygulama düzenli olarak kuduz aşılarını yaptırmaktır.

Kedilerde Kuduz Nasıl Anlaşılır?

Dostlarınızda kuduz hastalığının kesin tanısı özel laboratuvarlar tarafından konur. Sizler sadece semptomlara, dostunuzun anamnezine ve aşı geçmişine bakarak şüphelenebilirsiniz. Özellikle yabani veya aşılama geçmişi bilinmeyen başka bir canlı tarafından yaralanma söz konusuysa hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Kedilerde kuduz hastalığına ait belirleyici bulgular bahsettiğimiz gibi virüs beyne ulaştıktan sonra meydana çıkmaya başlar bu yüzden kuduz hastalığını ilk aşamada şüphe edebilecek birkaç durum dışında anlamak oldukça zordur.

Kedilerde kuduz hastalığı virüsü beyne ulaştıktan sonra davranış bozuklukları, agresyon, kasılmalar, denge kaybı, ateş, salya artışı gibi bulgular gösterir. Eğer dostunuzun geçmişinde kısa süre içerisinde başka bir canlıyla kavga veya yaralanma varsa bir süre sonrasında da bu bulgular görüldüyse oldukça dikkat etmelisiniz çünkü risk altında olabilirsiniz. Mümkün olan en kısa zamanda hem veteriner hekime hem de eğer size veya çevrenizde ki birine zarar verdiyse beşeri hekimlere başvurmalısınız.

Kedilerde Kuduz Görülme Sıklığı Nedir?

Özellikle sürekli olarak evde barınan ve düzenli olarak kuduz aşılaması gerçekleştirilen dostlarınızda, kuduz hastalığının görülme ihtimali yok denecek kadar azdır. Bu ihtimaller aşılamaların aksatılması, yabani ortamla temasın artması gibi durumlarda katlanarak artmakta ve hem siz hem de dostunuz için risk oluşturabilmektedir. Bu yüzden hem kendinizi hem de dostunuzu korumak için, dış ortamla mümkün olduğu kadar az temas etmesini sağlamalı hem de aşılamalarını düzenli olarak yaptırmalısınız. Eğer dış ortamla temas edilecek ise de aşılamalarının düzenli olarak yapıldığı tanıdığınız hayvanlarla temasa izin vermelisiniz.

Kedilerde Kuduz Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Kedilerde kuduz hastalığı birçok faktöre bağlı olarak farklı sürelerde belirti göstermeye başlar. Peki kedilerde kuduz kaç günde belirti gösterir?

Virüsün alınması ile ilk bulguların ortaya çıkması arasında geçen inkübasyon süresi kuduz virüsüne maruz kalan kedilerde genellikle 4-8 hafta kadardır. Bu inkübasyon süresi sona erdikten sonra semptomlar görülmeye başlar. İlk semptomlar görüldükten sonra ise yaklaşık 7-10 gün içinde ölüm gözlenir.

Yavru Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Yavru kedilerde kuduz hastalığına bağlı olarak gözlenen semptomlar genellikle diğer yaş gruplarıyla benzerdir. Aynı yetişkinlerde olduğu gibi kuduz hastalığı virüsü beyne ulaştıktan sonra davranış bozuklukları, agresyon, kasılmalar, denge kaybı, ateş, salya artışı gibi bulgular gösterir. Yavru kedilerde bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş olduğu için virüs daha rahat çoğalır ve daha hızlı beyne yerleşir. Buna bağlı olaraktan semptomlar daha hızlı gözlenip daha hızlı bir şekilde ölüm görülebilir.

Kedilerde Kuduz Aşısı Kaç Doz Yapılır?

Evcil olarak sizlerle birlikte yaşayan köpek, kedi ve gelincik gibi evcil hayvanlar için kuduz aşısı uygulaması ülkemizde zorunlu tutulmaktadır. Kedilerde kuduz aşıları yıllık olarak tek doz şeklinde dostlarınıza ömürleri boyunca uygulanmalıdır. Kedilerde kuduz aşısının uygulanmadığı durumlarda ise hem kuduz bulaşma riski artmakta hem de tespit edildiği durumlarda hayvan sahiplerine para cezaları uygulanmaktadır.

Kedilerde Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Kedilerde kuduz aşısı, uygulanan aşı markasına, üretim yöntemine ve dostunuzun savunma sisteminin verdiği yanıta göre farklı sürelerde koruma gösterebilmektedir. Genellikle bu koruma süresi 1-2 yıl olarak kabul edilmekte ve tam anlamıyla koruma sağlayabilmek için aşı programlarında yılda bir kez kuduz aşısı uygulanması zorunlu tutulmaktadır.

Kedilerde Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Dostlarınızda aynı tüm aşı ve ilaç uygulamalarında olduğu gibi kuduz aşısı uygulamalarından sonra da bazı yan etkiler görülebilmektedir. Bu yan etkiler genellikle hayati öneme sahip olmayan daha ufak bulgular şeklinde görülür. Özellikle enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı daha sık rastladığımız yan etkilerdir. Bunun dışında alerjik reaksiyonlar, bulantı, kusma, kas spazmları, denge kaybı gibi daha ciddi yan etkilerde gözlenebilir. Aşı uygulamasından sonra dostunuzu yakından takip etmelisiniz ve gözlemlediğiniz bir problemde veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedilerde Kuduz Aşısı Şart mıdır?

Hem ufak dostlarınızda hem de sizde ölümcül sonuçlanan hastalığa neden olan kuduz virüsüne karşı gerçekleştirilecek aşı uygulaması hepinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Resmi olarak sahibi olduğunuz kedi, köpek veya gelinciklere aşı uygulamasının yıllık olarak yapılmasını sağlamak ve yıllık uygulamalarını takip etmeniz zorunludur.

Kedilerde Kuduz Aşısı Uygulaması Gecikirse Ne Olur?

Dostlarınıza uyguladığınız kuduz aşılarının koruma süresi 1-2 yıl arasında değişmektedir. Kısa süreli gecikmelerde genellikle ciddi problemler oluşmasa da en kısa zamanda tarihi geçen aşısını yaptırmanız ve dostunuza ait karnesine işletmeniz hem resmi olarak hem de sağlık açısından zorunludur.

Kedilerde Kuduz Aşısı Fiyatları?

Kedilerde kuduz aşısı fiyatları her bölgenin veteriner hekimler odasının belirlediği tarifeye göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden aşı fiyatları ile ilgili en doğru cevabı bölgenizde yer alan veteriner kliniklerine danışarak alabilirsiniz.

Kuduz Hastalığına Karşı Nasıl Önlemler Alabiliriz?

Kedilerde kuduz hastalığı hem sizler hem de dostlarınız için oldukça ölümcül bir hastalıktır. Bu yüzden de tehlikeyi en aza indirmek için çaba gösterip önlem almamız gerekmektedir. Önlemlerden ilki ve en önemlisi düzenli olarak dostunuzun kuduz aşısı uygulamalarının yapılmasıdır. Bunun yanı sıra dostunuzun yabani hayvanlarla veya aşı geçmişi bilinmeyen yabancı hayvanlarla temasını engellemelisiniz. Olası ısırılma veya yaralanma durumlarında temizlik için bol sabun ve soğuk suyla en az 5 dakika yara bölgesini temizlemeniz ve özellikle derin yaralanmalarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Dostunuzda gözlenen yaralanma durumlarında hem yara temizliği hem de yara kaynaklı olarak oluşabilecek diğer enfeksiyonları engellemek amacıyla onlara özel kedi olarak üretilen kedi bakım ve sağlık ürünlerini kullanabilirsiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.