sadsad x
asdasd
KÖPEKLERDE MANTAR ZEHİRLENMELERİ
18 Ocak 2023

KÖPEKLERDE MANTAR ZEHİRLENMELERİ

Doğal toplayıcılardan biri olan köpekler şaşırtıcı derece de meraklı canlılardır.  Köpeğinizle her yürüyüşe çıktığınızda birçok şeyi yalamaya, yemeye veya koklamaya çalıştığını fark edebilirsiniz. Yürüyüşleriniz daha çok orman tarzı yerlerde geçiyorsa köpeğinizin aşırı meraklı olması mantarlarla tanışmasına neden olabilir.

Köpekler için birçok mantar türü zehirlidir ve hayati tehlike taşımaktadır. Her ne kadar yürüyüş esnasında gözünüzü üzerinden ayırmasanız bile köpeğiniz mantarların tadına bakabilir. Nitekim mantarlar orman dışında şehir merkezlerinde de yetişir.  Ev bahçelerinde, yol kenarındaki ağaçların dibinde zehirli mantarlara rastlanabilir. Mantarların bilinen birçok türü vardır ve hepsi aynı karakteristik özelliklere sahip değildir.  Bu sebeple mantarların zehirli olup olmadığını anlayamadığınız gibi köpeğinizin yeme ihtimali de oldukça yüksektir.

Mantar zehirlenmeleri genellikle mantarın türüne ve tüketilen miktara göre belirtiler gösterir. Köpeklerde mantar zehirlenmelerinin belirtileri hemen anlaşılamayacağı gibi ilk 15 dakikada da fark edilebilir veya 6 saat sonrada kendini gösterebilir.

Köpeklerde Başlıca Mantar Zehirlenmesi Belirtileri ve Etkileri     

  • *İshal
  • *Kusma
  • *Zayıflık
  • *Sarılık
  • *Karaciğer yetmezliği
  • *Koma
  • *Böbreklerde ciddi hasarlar
  • *Titreme
  • *Halüsinasyon
  • *Koordinasyon kaybı
  • *Nöbet geçirme
  • *Aşırı havlama
  • *Oryantasyon kaybı

Köpeğinizde mantar zehirlenmesi olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız. Muayeneyi geciktirmek köpeğinizin organlarının daha fazla hasar almasına neden olacağı gibi hayati risk oluşturmaktadır.  Veteriner hekimin fiziki muayenesi sonrasında alınacak olan kan ve idrar tahlilleriyle teşhis konularak direkt olarak tedaviye başlanacaktır.

Köpeklerde Mantar Zehirlenmesi Teşhisi Nasıl Konulur?

Dostunuzun mantar yediğinden şüpheleniyorsanız veya bu duruma şahit olduysanız veteriner hekiminize hemen danışmalısınız. Hızlı tedavi ve doğru teşhis bu noktada oldukça önemlidir. Veteriner hekiminiz detaylı bir bilgi almak için, kan ve idrar örnekleri alacaktır. Köpeğinizin yuttuğu mantarı belirlemek için mide içeriğinin örneğinin alınması oldukça mümkündür.

Kimi mantar toksinlerinin organlar üzerinde geç etki gösterdiği ve 24 ila 48 saatte bir böbrek, karaciğer fonksiyon testlerinin tekrarlanması gerekmektedir.

Bunlara ek olarak veteriner hekiminize yardımcı olabilmek için yanınızda bir mantar örneği getirebilirsiniz veya mantarı her noktadan ince ayrıntısına kadar fotoğrafını çekebilirsiniz.

Köpeklerde Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi

Köpeğinizin yuttuğu mantar türüne göre uygulanacak olan tedavi elbette farklı olacaktır. Amanita phalloides(köygöçüren) mantar türü köpeklerde en çok yaygın olan şiddetli akut zehirlenmelerine sebep olmaktadır.

Kan dolaşımına doğru ilerleyen toksin miktarının azalması için, dostunuz yuttuktan sonra hemen veterinerinize götürürseniz şayet mantarları mideden çıkarmak için kusma tedavisini deneyecektir. Midede kalan mantarları yok etmek için gastrik lavaj (mide yıkama) yapmaktadır.

Dostunuzun vücudundan toksinleri atmak için sıvı tedavisi uygulanabilir. Ağır ve şiddetli durumlarda ise nöbet önleyici ilaçlar, kan nakli veya oksijen gibi ilaçlara gerek duyulabilir. İlk 48 saat oldukça önemlidir. Köpeğinizi sürekli izlemeniz gerekmektedir.

Köpekleri Mantar Zehirlenmesinden Korumak İçin Ne Yapılmalıdır?

-Dışarıya gezintiye çıktığınızda dostunuz özgürlüğün tadını çıkarırken kendisine zarar verecek alanlardan uzaklaştırmak için Otomatik tasma kullanmanız çok daha doğru olacaktır. 

-Sonbahar mevsimlerinde ve havanın nemli olduğu zamanlarda ormanlarda oldukça yaygın olan mantar türleri, köpeğiniz için zehirli etkenleri içerisinde barındırır. Köpeğinizi bu alanlara götürmemeye özen gösteriniz.

-Bahçeli bir evde yaşıyorsanız çimenlerin temizliğine önem vermeli ve bahçenizde mantar olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

-Köpekler için mantar zehirlenmeleri hayati tehlikeler taşımaktadır. Bu sebeple zehirlenmeleri önlemek için daha tedbirli davranmalısınız.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.