sadsad x
asdasd
Yeni Doğmuş Kedi Nasıl Bakılır?
20 Eylül 2023

Yeni Doğmuş Kedi Nasıl Bakılır?

Yeni doğmuş kedi bakımı oldukça hassas ve özen gerektiren bir dönemdir. Bu süreçte savunmasız bir kedi yavrusuna nasıl bakım yapmanız gerektiği hakkında bazı temel bilgileri listeledik:

*Yeni doğmuş kediler, vücut ısısını dengeleyemeyebilir, bu yüzden sıcaklık onlar için oldukça önemlidir. Minik dostunuzu bir ısı lambası ya da ısıtıcı yardımıyla sıcak tutun. Yeni doğmuş kedilerin sıcaklık gereksinimleri doğumdan sonra birkaç hafta boyunca önemlidir.

*Yeni doğmuş kedi kendini güvende ve rahat hissedebileceği bir yuva hazırlayın. Genel olarak, yumuşak bir yatak, battaniye ya da havlu üzerine yerleştirilmiş bir kutu tercih edebilirsiniz.

*Kediler doğdukları andan itibaren, annelerinin sütüyle beslenmelidir. Şayet annesi yoksa ya da yavruları istemiyorsa, özel bir kedi sütü takviyesi yapabilirsiniz.

Kedilerin beslenme ihtiyaçları yaşlarına göre farklılık gösterebilir, bu sebeple bir veterinerin tavsiyelerini başvurmanız gerekebilir.

*Yeni doğmuş kedi dostlarınızın altını anneleri temizler, lakin anneleri yoksa bunu siz yapmalısınız. Yumuşak bir bez ya da ıslak mendil yardımıyla yavaşça kedinin temizliğini yapın.

*Yeni doğmuş kedi gözleri ya da kulakları eğer, temizlemek için veterinerinizden tavsiye almanız önerilir.

*Patili dostlarınıza düzenli olarak veteriner kontrolleri yapılması gerekir. Bunun nedeni ise, sağlık problemlerini tespit etmek ve engellemektir.

*Yeni doğmuş kedi, sosyalleşmeye başladıkları zamanlarda, erken yaşlarda insan temasına gerek duyarlar. Bu dönemde, yavaş ve nazik bir şekilde onlarla etkileşimde bulunun, bu sayede sevgi dolu ve daha sosyal kediler olmalarına destek olursunuz.

*Kediler doğduktan sonra tuvalet alışkanlıkları genellikle annelerinden öğrenirler, fakat tuvalet eğitimine ihtiyaç duyabilirler. Bunun için özel olarak üretilen kedi tuvaletleri kullanarak tuvalet eğitimine başlamanız önerilir.

*Yeni doğmuş kedi/kedileri diğer evcil hayvanlardan ve tehlikeli alanlardan uzak tutmaya özen gösterin. Bu onların güvenliği oldukça önemlidir.

*Veterinerinizin tavsiye ettiği tüm aşıları ve ilaçları düzenli olarak uygulamaya dikkat edin. Kediler, sağlıklı bir büyüme ve bağışıklık sistemi yapısının gelişimi için gereklidir.

Yeni doğmuş kedi büyük bir sorumluluktur ve bu dönemde veteriner hekiminizle düzenli olarak iletişim halinde olmalısınız. Herhangi bir sağlık sorunu ya da endişe duyduğunuz durumlarda profesyonel bir yardım almalısınız.

Yeni Doğmuş Kedi Ne Yer?

Yeni doğmuş yavru kedi ilk birkaç hafta dönemlerinde sadece annelerinin sütü ile beslenmesi gerekir. Anne sütü, gerek duyduğu tüm besin maddelerini içerisinde bulundurur. Minik dostlarınız doğdukları andan itibaren çoğunlukla ilk birkaç saat içinde anneleri tarafından emzirilirler. Bu durum, yavruların bağışıklık sistemi yapısını güçlendirirken aynı zamanda sağlıklı büyümelerini destekleyen önemli bir süreçtir.

Yeni doğmuş kedi dostlarınız, doğduklarında genellikle kör ve işitme yetenekleri sınırlı seviyededir. Gözleri ve kulakları birkaç hafta içinde tamamen gelişmeye başlar. Bu süreçte anneleri tarafından sıcak tutulmalı ve düzenli olarak emzirilmesi gerekir. Kediler genel olarak birkaç kardeşten oluşan bir yavru grubu şeklinde doğarlar. Kardeşler arasındaki oluşan rekabet, annenin tüm yavrularını eşit şekilde beslemesi için zorlayıcı bir hal alır, bu yüzden yavruların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir ve her bir yavrunun yeterince süt alıp almadığından emin olunması önemli aşamadır.

Yeni doğmuş kedi beslemek için ilk tercih anne sütü olmalıdır. Şayet anne yoksa ya da beslenemiyorsa, özel olarak üretilen anne sütü yerine geçen mamalar tercih etmelisiniz. Kediler sık sık ve küçük porsiyonlarda beslenmelidir. Kedinizin yaşına ve kilosuna uygun doğru mamaları kullanmalı ve veterinerinizin tavsiyelerine uymalısınız. Bu dönemde kedi mama ve su kapları kedinizin ve sizin yardımcınız olacaktır.

Yeni doğmuş kedi beslenmesi kritik bir önem taşır. İlk dört hafta boyunca sadece anne sütü ile beslemek en doğrusudur. Çünkü anne sütü, yavruların daha sağlıklı büyümesi ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için gereken besin maddelerini bulundurur. Bu yüzden, anne kedinin süt sağlaması ve yavrularını emzirmesi gereklidir. Fakat kimi zaman annenin yetersiz süt üretimi ya da annenin olmaması gibi durumlarla karşı karşıya gelmeniz mümkündür. Böyle bir durumda, veteriner hekimin gözetiminde özel bir kedi sütü ya da mama karışımı kullanarak yavruların beslenmesi sağlanır. Bu dönemde besleme doğru miktarlarda ve sık aralıklarla yapılması gerekir.

Yeni doğmuş kedi yavrularının bakımı özen isteyen bir dönemdir ve veteriner önerilerine dikkat edilmelidir. Minik dostlarınızın sağlıklı şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için anne kedi ve sizler tarafından doğru şekilde yapılması ve temizlikleri sağlanması gerekir.

Yeni Doğan Kedi Ne Zaman Emer?

Yeni doğan kediler genel olarak doğdukları andan itibaren annelerinin memesini emmeye başlamaktadır. Emzirme vakti, yavruların büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir ve bu dönem ilk birkaç hafta boyunca sürmektedir. Yeni doğmuş kedi yavrularını anneleri sık sık yavrularını emzirir ve bu sıklık oranı yavruların ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilir, bazen saatte bir ya da daha sık olması mümkündür.

Yeni Doğmuş Kedi Sesi Nasıldır?

Yeni doğmuş kedi çoğunlukla sessizdirler ve ilk birkaç hafta boyunca cılız bir ses tonu ile miyavlamaktadırlar. İşitme hissiyatı geliştikçe, miyavlama ve başka sesler yapmaya yönelirler. Yeni doğmuş kedi miyavlama sesi, kedilerin anneleriyle iletişim kurmalarına yardımcı olan bir ses tonu olabilmektedir. İlerleyen süreçlerde, yavrular daha fazla ses çıkarmaktadır. Bu ses tonu, patili dostlarınızın sosyal becerilerini geliştirdikleri anlamına gelmektedir.

Yeni doğmuş kedi yavrularının daha sağlıklı gelişimi için düzenli olarak veteriner kontrolü yapılmalı, doğru beslenme ve annenin bakımı oldukça iyi olmalıdır. Aynı zamanda, yavruların çok daha sıcak ve temiz bir ortamda tutulmaları önemlidir, çünkü bu süreçte bağışıklık sistemleri oldukça hassas yapıya sahiptir ve enfeksiyonlara karşı dirençsiz olabilirler.

Yeni Doğan Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

Yeni doğan kedi doğduğu andan itibaren genellikle gözleri kapalıdır ve doğduktan birkaç gün sonra ya da hafta boyunca açılmaması normaldir. Kedilerin gözleri genel olarak 7 ile 14 gün içinde açılmaya başlamaktadır. Lakin bu zaman bazı kedilerde biraz daha uzun ya da kısa olması mümkündür. Gözler açıldığı andan itibaren, ilk olarak bulanık görüntüler alabilirler ve net görmeleri biraz daha zaman gerektirebilir.

Yeni Doğmuş Kedi Ellenir mi?

Yeni doğmuş kedi yavruları narin ve savunmasız canlılardır. Ellenmesi, annenin tepkisini tetikleyebilir ya da kedilerin sağlığında risk oluşturabilir. İdeal olarak, yeni doğmuş kedileri anneleri tarafından bakılmasına müsaade etmek en doğrudur. Fakat acil bir durum esnasında ya da veteriner kontrolü gerekiyorsa, bunu ellerinizi iyice temizledikten sonra dikkatlice ve nazik bir şekilde yapmalısınız. Bunu yaparken oldukça dikkatli davranmalı ve yavruların sağlığında tehlike oluşturmamak için özen göstermelisiniz.

Yeni Doğan Kedi Biberonu

Yeni doğmuş kedi için doğru bir mama ya da formül yer almaktadır. Bu gıdalar genel olarak bir biberon yardımıyla verilir. Yeni doğan kedilerin ağızları küçük olması nedeniyle, biberonun uç kısmı ince ve sivri olmasına özen göstermelisiniz. Veterinerinizin tavsiye ettiği bir mama ya da formül tercih etmelisiniz. Kediler için özel olarak üretilen biberon uçları mevcuttur ve bu uç sayesinde yavaş bir şekilde mamayı yeni doğmuş kedi dostlarınıza verebilirsiniz. Bu aşama, kedilerin doğru ve sağlıklı beslenmesini sağlamak için önemlidir.

Yeni Doğmuş Annesiz Kedi Nasıl Beslenir?

Annesiz yeni doğmuş bir kedi, anne sütü yerine özel olarak üretilmiş kedi süt tozu ya da yavru kedi maması ile beslenmelidir. Yavrunun ihtiyacına yönelik beslenme sıklığı ve ölçüleri ayarlanmalıdır. Aynı zamanda, veterinerinizin tavsiyelerine uygun olarak bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.

Yeni Doğmuş Kedi Yıkanır mı?

Genel olarak yeni doğmuş kedi yavruları, doğal yolla anneleri tarafından temizlenir. Fakat bazen kedilerin vücutlarında kir ya da pislik olması normaldir. Yavruyu yıkamanız gerektiğinde, ılık su tercih edin ve kesinlikle yavrular için üretilen kedi şampuanı kullanmaya özen gösterin. Eğer mümkünse yavruların yıkanmasını nadir zamanlar yapın, çünkü fazla yıkama minik dostunuzun cildinin kurumasına sebep olabilir.

Yeni Doğan Kedi Tuvalet Eğitimi:

Yeni doğmuş kedi tuvalet eğitimi çoğunlukla annelerinin rehberliğinde tuvalet eğitimi alır. Fakat anneleri yoksa ya da anneleri bu konuda destek olmuyorsa, kedilerin tuvalet eğitimine başlamak önemli bir süreçtir. Minik dostunuza uygun bir tuvalet kabı seçin ve doğru kedi kumu tercih edin. Belirli aralıklarla tuvalet kabına yönlendirin bunu yaptığında onu ödüllendirin. Sabırlı olduğunuzda ve sürekli rehberlik yaptığınızda, kedinizin tuvalet eğitimini başarılı bir şekilde ilerleyecektir.

Yeni doğmuş kedi tuvalet ihtiyacını anneleri tarafından karşılanması gerekir. Anne kedi, yavrularının tuvalet gereksinimini yalamak suretiyle temizleyerek bu işlevi yerine getirir. Yavruların tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için kendilerine özgü bir kum kabına ihtiyaç duymazlar, çünkü bu süreçte fiziksel olarak bu durumu yerine getiremezler. Bu yüzden, yeni doğmuş yavruların tuvalet ihtiyacı anneleri tarafından giderilmektedir.

Yeni doğan minik dostlarınızın bakımı, sabır, dikkat, özen ve veterinerinizin tavsiyelerine uymayı gerektiren bir dönemdir. Yavrunuzun sağlıklı gelişmesi için düzenli veteriner kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Yeni Doğmuş Kedi Su İçer mi?

Yeni doğmuş kedi, ilk birkaç hafta boyunca temel besin kaynağı ihtiyaçlarını annelerinden aldıkları anne sütüyle giderirler. Anne sütü içerisindeki su miktarı yeterli olduğu için ayrıca su içmeye gerek duymazlar. Lakin, yeni doğmuş yavru bir kedinin susuz kalması sırasında hemen yardımcı olmanız gerekebilir. İdeal olarak, annesi tarafından emzirilen kediler pek suya ihtiyaç duymaz, fakat emzirme dönemi bittikten sonra ve katı gıdalara geçtiğinde suya ihtiyaç duymaya başlayacaktır.

Yeni Doğmuş Kedi Aşıları:

Yeni doğmuş kedi yavrusu, annesinin sütü aracılığı sayesinde doğal bağışıklık kazanır, fakat belirli yaşlara geldiğinde bazı aşılara ihtiyaç duyar. Kediler genel olarak 8 ile 12 haftalıkken aşılanmaya evresinde olurlar. İlk aşıları ise kuduz, panleukopeni (distemper), calicivirus ve herpesvirus gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruması için direnç sağlar. Veterineriniz, patili dostunuzun yaşına ve sağlık durumuna yönelik doğru bir aşı programı hazırlayacaktır.

Yeni Doğmuş Kedi Neden Ölür?

Yeni doğan kedi ölümü birçok unsura bağlı olarak değişebilir. En yaygın sebepler arasında ise yetersiz bakım, annenin besin eksikliği, doğum kusurları, enfeksiyonlar ve doğum sonrası komplikasyonlar olarak bilinmektedir. Yeni doğmuş kediler çok savunmasızdır ve bu yüzden dikkatli bir bakım şarttır. Şayet yeni doğmuş bir kedinin sağlığı ile ilgili tereddütleriniz varsa, bir veteriner hekimden destek almanız gerekir.

Yeni doğmuş kedi ölümü, doğum öncesi, doğum sırası ya da doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olabilmektedir. Yeni doğan kedilerin sağlığını ve annenin iyi bakımını gerçekleştirmek, ölüm riskini azaltmaya fayda sağlayabilir. Lakin yeni doğmuş kedi ölürse, bir veterinerin bunun sebebini belirlemesi ve gelecek dönemdeki yavruların sağlığını korumasına dair önlemler alması oldukça önemlidir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.