sadsad x
asdasd
Kedilerde Saçkıran
29 Aralık 2023

Kedilerde Saçkıran

Saçkıran vücudun bir bölümündeki veya tamamındaki kılların dökülmesi olarak tanımlanır. Tanımdan yola çıkarak farklı nedenlere bağlı olarak gözlense de vücudunda kıl olan tüm canlılarda saçkıran görülmesi söz konusudur. Kedilerde saçkıran olur mu? Ufak dostlarınız olan kedilerde de saçkıran sıklıkla rastladığınız hastalıklardan biridir.

Kedilerde Saçkıran Neden Olur?

Ufak dostlarınızda gözlenen saçkıran hastalığının yaklaşık %98’ini Microsporum canis ismi verilen mantarlar oluşturur. Bunun dışında kalan %2’lik bölümü ise deri enfeksiyonları, parazitler, hormonal bozukluklar ve beslenme problemleri gibi diğer durumlar doldurur.

Kedilerde saçkırana neden olan mantarların çoğalıp hastalığa neden olmasının asıl nedenlerinden biri, dostunuzun stres veya başka bir etken kaynaklı olarak zayıflamış bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve yeteri kadar mücadele edemediği durumlarda zaten deri üzerinde yer alan veya dışarıdan bulaşmış mantarlar rahatlıkla çoğalır ve tüy dökülmesine neden olurlar.

Böylelikle ufak dostunuzda saçkıran hastalığı görülür. Bu bilgiler ışığında rahatlıkla söyleyebiliriz ki saçkırana karşı koymanın en iyi yolu güçlü bir bağışıklık sistemidir. Bu güçlü bağışıklık sistemini ise stressiz bir ortam, kaliteli mamalar, kaliteli kedi vitaminleri ve ek besinleri sayesinde sağlayabiliriz. Özellikle yavru ve ileri yaşlı kedi dostlarınızda bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için bu hastalığa karşı daha dikkatli bir şekilde önlem alınmalı, kedi vitaminleri ve ek besinleri belirli rutinlerle kullanmaya önem vermelisiniz.

Kedilerde Saçkıran Belirtileri?

Dostlarınızda saçkırana neden mantarların ciddi oranda keratine ihtiyaçları vardır. Bu yüzden saçkırana neden olan mantarlar keratinin en sık olduğu yerler olan deri, kıl folikülleri ve patilerde yerleşip üreyerek tüy dökülmelerine neden olurlar.

Özellikle yavru kedilerde zayıf bir bağışıklık sistemi olduğu için enfeksiyon oldukça hızlı bir şekilde ilerleyip tüm vücuda yayılabilir. Enfeksiyon bağışıklık sistemi nispeten güçlü olan dostlarınızda genellikle yuvarlak ve sınırlık tüy dökülme alanları, kırılgan ve zayıf tüy yapısı ve bölgede kızarıkla seyreder. Belirtilen lezyonlar bazı durumlarda çok küçük ve sınırlı kalsa da genellikle 4-6 cm çapta gözlenirler.

Bazı hastalarda tek bir bölgede tüy dökülmesi gözlenirken bazı hastalarda ise birden fazla noktada ayrı ayrı tüy dökülme alanları gözlenebilir. Belirtilen tüy dökülmeleri ve kızarıklıklar sıklıkla kafa bölgesinde, kuyrukta ve patilerin çevresinde karşımıza çıkar. Derinin etkilenen bölümleri diğer yerlere göre esnekliğini kaybetmiş ve daha sert bir yapıda karşımıza çıkar.

Bahsettiğimiz lezyonların şiddeti ve yayılma oranı tamamen dostunuzun bağışıklık sistemine ve bulaşan mantar miktarına göre değişiklik göstermektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan dostlarınızda mantar enfeksiyonunun deride yaratmış olduğu tahribat kaynaklı olarak, ikincil enfeksiyon etkeni olarak, bakterilerde üreyip deri hastalığını daha ileri aşamaya taşıyabilirler.

Bu yüzden sizlerde bu hastalığın oluşma ihtimalini en aza indirmek için dostlarınızın bağışıklık sistemini mümkün olduğunda güçlü tutmaya çalışmalı, onlara stressiz bir ortam sunup veteriner hekiminizin tavsiye ettiği kedi vitaminleri ve ek besinlerini düzenli olarak kullanmalısınız. Dostunuzda bahsettiğimize benzer bir durum gördüğünüzde ise ilerlemeden hızlıca veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Kedilere Saçkıran Nasıl Bulaşır?

Ufak dostlarınızda gözlenen saçkırana en sık mantarların neden olduğunu söylemiştik. Bu mantarlar dostlarınızın doğal olarak derisi üzerinde yer alabildiği gibi temel olarak bu mantarla enfekte bulgu gösteren veya göstermeyen kedilerle ya da bu mantarların sporlarının bulunduğu objelerle gerçekleşen temaslarla da bulaşabilir.

Bu yüzden dostunuzun bireysel bakımlarının yanında, kullandığı mama kabı, kum kabı ve oyuncak gibi malzemelerinin de sık sık temizlenmesi ve öyle kullanılması gerekmektedir. Mantar enfeksiyonu geçiren kedilerle veya mantarla bulaşık objelerle gerçekleştirilen her temas enfeksiyona neden olmaz. Bu mantarların enfeksiyona neden olup saçkıran oluşturması için deri üzerinde enfeksiyon oluşturmaya yetecek kadar mantarın bulunması ve çoğalması gerekir. Bu aşamayı ise bağışıklık sistemi, dostunuzun yaşı, tıraş alışkanlıkları, kullanılan takviye ürünler, deri yapısı gibi birçok faktör belirler.

Özellikle düzenli paraziter uygulamaları gerçekleştirilen, düzenli tüy ve deri bakımı gerçekleştirilen, stressiz ve konforlu bir ortamda hayatını sürdüren, doğru kedi vitaminleri ve ek besinlerini tüketen dostlarınızda daha iyi bir deri sağlığı, daha güçlü bir bağışıklık sistemi olacağı için bu enfeksiyonların görülme ihtimali daha düşüktür.

Kedilerde Saçkıran Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Dostlarınızda saçkıran hastalığının tanısının kesin konulması amacıyla belirlenmiş bir alt standart yöntem maalesef bulunmamaktadır. Bu yüzden tanıya giden aşamada hekiminiz birden fazla yöntemden destek alabilmektedir.

Tanıya giden yolda ilk şüpheyi dostunuzun derisi üzerinde gözlenen tüy dökülmeleri ve lezyonlardan duyarız. Bu bulgular hekiminiz tarafından değerlendirildikten sonra farklı klinik muayene yöntemleri gerçekleştirilip tanıya gidilecektir. Bu klinik muayene yöntemleri arasında Wood’s lambası ile görüntüleme, mantar ekimi yapılması ve PCR analizi yapılması bulunabilmektedir.

Kedilerde Saçkıran Tedavisi Nasıl Olur?

Dostunuzda gözlenen saçkıran rahatsızlığına neden olan etkenin tespitiyle birlikte tedavi süreci başlar. Etkene bağlı olarak hekiminiz kedilerde saçkıran ilacı olarak, antifungal, antibiyotik ve kortizon gibi ilaçları ayrı ayrı veya kombine şekilde kullanabilmektedir. Bu tedavi sürecinde en önemli rollerden biri ise siz hasta sahiplerimize düşmektedir.

Çoğunlukla mantar enfeksiyonu kaynaklı olduğu bilinen kedi saçkıran hastalığına yakalanmış dostunuza tedavi sürecinde oldukça iyi bakım sağlamanız gerekmektedir. Veteriner hekiminizin sizlere reçete etmiş olduğu ilaçları günü gününe ve saati saatine belirtildiği gün süresince kullanmanız oldukça önemlidir.

Unutulmamalıdır ki mantar enfeksiyonları uzun süreli tedavi ve sabır gerektiren enfeksiyonlardır. Hekiminizin önerileri doğrultusunda tedavi sürecinde deri ve yara bakımı düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Bu aşamada reçeteli ilaçlarla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek ve deri sağlığını koruyabilmek amacıyla kedi vitaminleri ve ek besinleri de hekiminizin önereceği şekilde kullanılmalıdır.

Kedilerde Saçkıran Öldürür mü?

Küçük dostlarınızda gözlenen saçkıran hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalık olsa da ölüm görülme oranı düşüktür. Özellikle yavru kedilerde zayıf bağışıklık sistemi kaynaklı olarak diğer hastalıklarla birlikte seyrettiği durumlarda ölümcül etkiler ortaya çıkarabilmektedir.

Kedilerde Saçkıran İnsana Bulaşır mı?

Dostunuzda gözlenen saçkıran hastalığı sizlere de bulaşabilir. Fakat etken bulaşıp hastalık oluşturmak için birkaç faktöre ihtiyaç duymaktadır. Özellikle deri bütünlüğünüzün bozulduğu yara, tırmık izi, egzama gibi durumlardan biri veya birkaçı varsa doğrudan temas yoluyla sizlerde bu hastalığa yakalanabilirsiniz. Bunun dışında bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğu çocuklarda, yaşlılarda ve kemoterapi gibi bir tedavi protokolü uygulanan insanlarda bulaşma oranı daha yüksektir. İnsanlarda da dostlarınızdakine benzer lezyonlar görülmekte ve genellikle kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kedilerde Gözlenen Saçkırana Karşı Alınabilecek Önlemler?

Ufak dostlarınızda saçkıran hastalığı oldukça sık bir şekilde karşınıza çıkmaktadır. Dostlarınızın bu rahatsızlığı yaşama ihtimalini en aza indirmek için almanız gereken birtakım önlemler bulunmaktadır. Sizlerle birlikte yaşayan dostunuzun dışarıdan bu etkeni almasını engellemek amacıyla dış ortamla mümkün olduğu kadar az temas etmesini sağlamalıyız.

Sizler dışarıdan geldiğinizde veya dışarıda başka bir canlı ile temas ettiğinizde ellerinizi iyice yıkamalı ondan sonra dostlarınızla temas edip oyun oynamalısınız. Dostlarınızın kullanmış olduğu mama kabı, su kabı, kum kabı, oyuncaklar gibi tüm materyalleri belirli düzenlerde temizleyip öyle kullanmaya devam etmelisiniz.

Dostunuzun yaşadığı ortamı her zaman temiz tutup havalandırmalısınız. Evde stres oluşturabilecek faktörleri ortadan kaldırıp dostunuz için maksimum konfor ortamı oluşturmaya özen göstermelisiniz. Hastalığı geçiren veya geçirmiş diğer canlılarla aynı ortamda bir araya getirmemelisiniz.

Dostunuzun aşılamalarını ve paraziter uygulamalarını zamanında ve eksiksiz gerçekleştirmelisiniz. Deri ve tüy sağlığını destekleyen, kaliteli ve dostunuzun ırkına, yaşına ve kilosuna uygun mama kullanmalısınız. Kaliteli mamanın yanında kaliteli kedi vitaminleri ve ek besinleri kullanarak, kedinizin bağışıklık sistemini destekleyip olası kedi saçkıran hastalığına karşı bağışıklık sistemini en güçlü şekilde tutmaya çalışmalısınız. Unutmamalısınız ki bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse dostunuz da o kadar sağlıklı olacaktır.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.