sadsad x
asdasd
Kaplumbağa Ne Yer?
02 Mayıs 2024

Kaplumbağa Ne Yer?

Kaplumbağalar hem etçil hem otçul canlılar olarak bilinirler. Kara kaplumbağası ve su kaplumbağası olarak iki grup şeklinde bilinirler fakat kendi arasında çok çeşitli türleri vardır. Dünya üzerinde 250 çeşit kaplumbağa türü olduğu bilinmektedir. Evde beslenen kaplumbağalar, son dönemde popülaritesi artan evcil dostlardan olmayı başarmıştır. Tabii ki evde kaplumbağa beslemeyi düşünen hayvanseverlerin de bu konuda merak ettiği sorular olduğunun farkındayız. Bu nedenle sizler için bu yazımızda, kaplumbağa çeşitlerine, beslenmelerine, yaşam alanlarına ve bakımlarına değinmek istiyoruz.

Su Kaplumbağası:

Siz de evinize yeni bir üye dahil etmek isterseniz bu tercihinizi su kaplumbağalarından yana kullanabilirsiniz. Minik boyları ile evinize neşe katabilirler. Su kaplumbağası sahiplenirken en çok tercih edilen türü kırmızı yanaklı olarak bilinen, red eared slider cinsidir. Evinize davet ettiğiniz bu minik dostunuz 3 ila 4 cm boyutuna sahiptir. İyi bir bakım olanağı sunulursa daha çok büyüdüğünü gözlemleyebilirsiniz. İyi bir bakım ile 20 ila 25 cm uzunlukta boya ulaşabilirler.

Su kaplumbağaları, doğal ortamlarında tatlı su kaynaklarında yaşamını sürdürürler.

Kaplumbağa ailesi uzun ömürleri ile bilinirler. Doğal yaşam alanlarında, 70 ila 80 yıl gibi uzun bir hayatları vardır. Ev ortamında bakılan minik dostlarınız için bu süre maalesef daha kısadır ve 25 ila 30 yıl gibi bir süre yaşayabilirler.

Su Kaplumbağasının Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Su kaplumbağası bakımı için uygun özelikleri olan akvaryumları piyasada bulmanız mümkün. Minik dostunuz için özel tasarlanan yaşam alanlarına, kaya veya taş parçası ekleyerek uygun bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Tabii ki minik dostunuzun yaşam alanını, sağlığı açısından uygun koşullara getirmeniz gerekmektedir.

Su kaplumbağaları ideal sıcaklığa sahip suyu severler. Bu nedenle minik dostunuzun su ısısını 24 ila 26 derece sıcaklıkta tutmanız önerilir. Daha sıcak veya daha soğuk ortamlarda hastalanması olasıdır. Bu nedenle termostatlı bir akvaryum tercih etmeniz, suyun sıcaklığını sık aralıklarla kontrol etmenize olanak sağlar.

Enfeksiyon riskini önlemek için sık aralıklarla akvaryumun suyunu değiştirmelisiniz. Suyun içinde olan yabancı maddeleri düzenli olarak temizlemelisiniz.

Su kaplumbağalarının ara sıra güneşe çıkarmanız d vitamini açısından ona fayda sağlayacak ve kemiklerinin güçlenmesini destekleyecektir. Bu nedenle kısa periyotlarla güneşlenmesini sağlamalısınız.

Su Kaplumbağası Ne Yer?

Su kaplumbağaları omnivor canlılardır. Yani hepçil olarak da bilinen bir beslenme türü ile hayatlarını sürdürürler.

Su kaplumbağalarının sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için uygun beslenme gıdalarına ihtiyaçları vardır. Minik dostunuzun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tasarlanmış kaplumbağa yemlerini tercih edebilirsiniz.

Evde kendiniz de bazı ek gıdalar hazırlayabilirsiniz, tavuk eti, tatlı su balığı, haşlanmış yumurta, marul, elma, çilek gibi gıdaları da minik dostunuza küçük parçalar halinde sunabilirsiniz.

Tüm bu beslenme rutinlerinin dışında, su kaplumbağanızın kabuk sağlığı için gerekli olan ek takviye gıdalarını, diyetine uygun aralık ve miktarlarda eklemelisiniz.

Kara Kaplumbağası:

Kara kaplumbağası, ağır hareketleri ve uzun ömürleri ile bilinir. En yaygın türü Akdeniz kara kaplumbağasıdır.

Ortalama olarak 35 ila 200 yıl arası yaşayabilirler.

Su olan ortamlardan ziyade kara kaplumbağaları kurak ve sıcak ortamları severler.

Kabukları çok sert ve dayanıklıdır. Damak yapısı da aynı kabukları gibi sert bir dokuya sahiptir. Böylelikle yemeklerini ezerek tüketebilirler.

Tırnaklarını yürüyebilmek ve yemeklerini parçalayabilmek için kullanırlar.

Kafaları vücutlarına göre çok küçüktür.

Kara kaplumbağaları kış uykusuna yatarlar.

Kara Kaplumbağası Bakımı:

Öncelikle kara kaplumbağasının çekingen olduğunu belirtmek isteriz. Size alışması zaman alabilir.

Kara kaplumbağasının yaşam alanı için uygun teraryum satın alabilirsiniz. Büyüklüğüne dikkat etmeniz de fayda vardır. Kaplumbağanızın rahat edebileceği boyutlarda olması önemlidir.

Ortam sıcaklığı su kaplumbağasında olduğu gibi bu tür içinde önemlidir. İdeal sıcaklık derecesi 26 ila 28 derecedir.

Kara kaplumbağasının kabuk bakımı için takviye içerikte ek gıdaları kullanabilirsiniz. Bunun yanında hafta 2 ila 3 kez su ile kabuğunu yıkayabilirsiniz.

Kaplumbağanızın yaşam alanında temiz su bulundurmayı da ihmal etmemelisiniz.

Kara Kaplumbağası Ne Yer?

Kara kaplumbağaları yüksek oranda ot oburdur. Fakat bunun yanında solucan, böcek ve kurt gibi küçük protein kaynaklarını da tüketebilirler.

Kara kaplumbağaları kabuk sağlığını korumak için kalsiyum bakımından zengin gıda türleri ile beslenmesi gereklidir. Bu türün diyetinde protein ağırlıklı gıdalar çok tercih edilmez. Küçük dostunuzun ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış hazır kaplumbağa yemi tercih edebilirsiniz. Ayrıca ek olarak marul, havuç, incir yaprağı gibi gıdaları da verebilirsiniz.

Yavru Kaplumbağa Ne Yer?

Yavru kaplumbağalarda omnivor beslenme yapısına sahip olarak doğarlar. Yani hep ot hem de protein kaynaklarını tüketebilirler.

Tükettikleri gıdaların küçük parçalar halinde olması önemlidir.

Yazımıza yavru kaplumbağalar hakkında merak edilen birkaç soruya yanıt vererek devam edelim;

• “Bebek kaplumbağa ne yer?” bu türün en sevdiği beslenme gıdası balık yemidir. Böylelikle, “Yeni doğan kaplumbağa ne yer?” sorusuna da yanıt vermiş olduk.

• “Yavru kaplumbağa neyle beslenir?” balık yemleri ve kurutulmuş kurtçuklar ile beslenebilirler.

Kaplumbağa Ne Kadar Aç Kalabilir?

Kaplumbağalar açılığa karşı dirençli canlılar olarak bilinirler. Gıda ihtiyaçlarını karşılayamadıkları dönemlerde mevcut depolarını kullanırlar. Tabii ki bu evcil su kaplumbağaları için geçerli bir durum değildir. Evcil dostlarınızın ihtiyaçlarını zamanında ve eksiksiz olacak şekilde karşılamanız önemlidir.

Kaplumbağalarda Üreme:

Kaplumbağalar yumurtlayarak ürerler. Yumurtalarını yaz mevsiminde toprağa gömerler. Yumurtaları 2 ay civarı toprak altında kalır.

Evde Kaplumbağa Beslemenin Zararları:

Evde beslenen kaplumbağanın Salmonella virüsü taşıyabileceğine yönelik çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle bazı bilim insanları, özellikle 5 yaşın altında çocukların, 65 yaş üstü yaşlıların ve bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlığı olan kişilerin olduğu ortamlarda bu tür hayvanların beslenmemesini önermektedirler.

Sonuç:

Blog içeriğimize, kaplumbağalar hakkında sıkça sorulan sorulara yanıtlayarak devam edelim;

• “Evde beslenen kaplumbağa ne yer?” evde beslenen kaplumbağalar, kaplumbağa yemleri dışında lahana, ıspanak, kavun, karpuz, pazı, marul ve havuç gibi sebzeleri tüketebilir. Ayrıca yazımızda bahsetmiş olduğumuz protein kaynaklarını da uygun miktarlarda tüketebilirler.

• “Kaplumbağa su içer mi?” evet kaplumbağalar su içerler. Su onlar içinde çok önemlidir.

• “Kaplumbağa salatalık yer mi?” kaplumbağalar salatalık tüketebilirler.

• “Kaplumbağalar balık yer mi?” özellikle su kaplumbağalarının diyetinde protein kaynağı olarak balıklar yer alır. Bu nedenle kaplumbağalar balık yiyebilir.

• “Kaplumbağalar marul yer mi?” evet kaplumbağalar marul tüketebilirler. Porsiyon miktarına dikkat etmeniz önemlidir.

•” Kaplumbağalar domates yer mi?” kaplumbağaların domates yiyebilir fakat domates meyvesi onların diyeti için uygun bir gıda türü değildir. Doğası gereği asit içeren domates sindirim sistemi ile alakalı problemlere yol açabilir.

• “Kaplumbağalar ekmek yer mi?” ekmekte küçük dostunuz için sağlıklı bir gıda değildir. Ekmeğin içinde bulunan şeker ve karbonhidrat düzeyinden kaynaklı bazı sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.

• “Kaplumbağalar çilek yer mi?” bu soruya da üzülerek hayır demek zorundayız. Çilek gibi şeker oranı yüksek gıdalar küçük dostunuza zarar verebilir.

• “Kaplumbağalar üzüm yer mi?” maalesef kaplumbağaların üzüm yemesi de önerilmez. Aynı çilekte olduğu gibi bu meyvenin de şeker oranı yüksektir ve küçük dostunuzun sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.