sadsad x
asdasd
Kedilerde Tüy Bakımı Ve Genel Bakım ( Part 1 )
08 Ağustos 2022

Kedilerde Tüy Bakımı Ve Genel Bakım ( Part 1 )

Bütün kedilerin dökülmeye hazır tüylerin toplanması ve olabilecek pirelerin temizlenmesi için tüy bakımına ihtiyaçları vardır. Tüy bakımı tüy tiplerine göre farklılıklar gösterir. Tüy tipleri kabaca üç grupta toplanabilir , kısa tüyler, yarı uzun tüyler, uzun tüyler. Yerli kediler genellikle ilk iki tipten dış orjinli kediler üçüncü tiptendir. Kediyi tüy bakımına alıştırmak için işe yavruyken başlamak ve fırçalamanın ardından onunla biraz oynayarak bunun bir ilgi olduğunu anlamasını sağlamak yararlı olur. Tüy bakımı için gerekli olanlar fırça, tarak ve bir parça podösüet, kadife veya ipeklidir. Fırça kısa kıllı, tarak ise tahta sap ve metal dişli olmalıdır. Uzun tüylü kediler için kalın dişli, pire ayıklamak için ince dişli iki tip tarak vardır.  Kısa tüylü bir kedinin bakımı basittir. Haftada birkaç kez elle kuvvetlice sıvazlanıp bir podösüet, kadife veya ipekli parçası ile parlatmak yeterlidir. Haftada bir de her ihtimale karşı pire tarağı ile taranması gerekir.

Yarı uzun tüylü kedilerde genellikle yünümsü alt tabakası bulunmadığı için bunların fırçalanması tavsiye edilmez. Ayrıca sık da taranmamalıdırlar.

Uzun tüylü kedilere düzenli tüy bakımı yapılması hem görünüşleri hem de sağlıkları için gereklidir. Bu tür tipindeki kedilerin tüy bakımı özellikli ilk ve son baharda hergün itina ile yapılmalıdır. Böylelikle tüy dökümü sırasında kedinin yalanırken, dökülen tüyleri yutması ve midesinde tüy yumağı oluşması önlenir. Bakım en az günde bir kere yapılmazsa tüyler kıtıklaşır, daha sonra bunların ayıklanması genel anestezi gerektirir ve ortaya belki de tüysüz bir kedi çıkar. Çünkü kıtıklaşmış tüyleri ayıklamak için ekseriya kürkü traş edip büyük ölçüde azaltmak gerekir. Düğümler varsa, bunlar parmaklarla veya küt uçlu bir şişle açılmaya çalışılmalıdır. Eğer açılmayan düğümler olursa bunlar küt uçlu bir makasla kesilir, ancak iş bu duruma gelmemelidir.

Tüyler yattıkları yönün aksine fırçalanır. Açık renkli kedilerde lekeleri gidermek için biraz talk pudrası kullanılır ve pudra iyice fırçalanarak çıkartılır. Koyu renkteki kedilerde yağ lekeleri alkollü bir pamukla silinirek çıkartılabilir. Hemen arkasından podösüet, kadife veya ipekli kumaş parçası ile parlatılır. Baş çevresindeki tüyler öne doğru fırçalanarak yüz etrafında bir çerçeve oluştururlur. Kuyruk özel itina ister. Mamasına haftada bir kez, bir çay kaşığı  zeytinyağ katmak tüylerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Düzenli tüy bakımının bir diğer faydası da evde uçuşan tüylerin azalması ve elektrik süpürgelerinin sık sık tıkanmamasıdır. Döşeme ve halılarda yinede tüy kalıyorsa bunlar lastik eldivenle hafifçe silinerek toplanabilir. Ve eldiven suda çalkalanarak kolayca temizlenir.

Bakım sırasında kulak ve gözler de incelenmeli, gerekiyorsa temizlenmelidir.

Pire; Özellik uzun tüylü ve koyu renkli kedilerde pireleri görmek zordur. Ancak pireleri, tüy altına bıraktıkları küçük siyah noktalar halindeki pisliklerden anlayabiliriz. Pire tarağı ile tarandığında bu noktalar tarakta toplanarak kedide pire bulunduğunu belli eder. Kediyi pireden temizlemek için kedilere uygun bir toz ensektisid kullanılır. Kediyi büyük bir gazete kağıdı üzerine koyarak tuzu tüy diplerine gidecek kadar serpmeli, beş dakika beklendikten sonra iyice fırçalayıp tarayarak bütün tozu tüy diplerine gidecek kadar serpmeli, beş dakika beklendikten sonra iyice fırçalanıp tarayarak bütün tozun çıkması sağlanmalıdır. Bu işlemin üzerinde yapıldığı gazete kağıdı hemen yok edilmeli veya kağıda dökülen pireler dezenfektan dolu bir kaba dökülmelidir.

Eğer kedide pire bulunduysa aynı işlem bir hafta sonra tekrarlanmalıdır. Eğer sürekli olarak pire tozu uygulanmasına rağmen kedi yine pireleniyorsa yatağı, örtüleri ve oturduğu yerleri incelenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.