sadsad x
asdasd
Kedilerde Tüy Bakımı Ve Genel Bakım ( Part 2 )
08 Ağustos 2022

Kedilerde Tüy Bakımı Ve Genel Bakım ( Part 2 )

Tüy yumağı; Eğer uzun tüylü bir kedi, ölü tüylerinin alınması için sürekli tüy bakımı görmezse, yalanma sırasında bu tüylerin büyük kısmını yutar ve böylece midesinde ve bağırsaklarında tüy yumağı oluşabilir. Tüy yumağı yuvarlak kesitli, uzun, kıtıklaşmış tüy birikimidir. Kediler genellikle bunu kusmayı başarırlar. Ancak bunu başarabilemeleri için ot yemeleri lazımdır. Bu bakımdan bütün kedilere her zaman ot temin etmek çok önemlidir. Bahçesi olmayan evlerde bile kutu veya saksılarda mutlaka ot  yetiştirilmelidir. Ot midedeki ekşiliği alır ve kedinin tüy yumağını çıkarmasını sağlar. Kedilerin en sevdiği ot türü likid parafin veya zeytinyağı verilmesi yumağı dışarı çıkarılmasına yardımcı olabilir. Eğer mide şişkin ve gergin görünüyor, hayvanda tüy yumağı oluduğundan şüphe ediliyorsa veteriner hekime başvurmak gerekir. Sorun lavman uygulaması ile çözülmezse ameliyat gerekebilir.

Kediyi bu rahatsızlıklardan korumak için düzenli ve iyi bir tüy bakımı ile kürkünün mümkün olduğu kadar dökük tüylerden arındırılması gerekmektedir. Bunun için ölü tüyleri açığa çıkartmak amacıyla parmak uçları kullanılarak deriye tüylerin yatma yönünün aksine doğru masaj yapılır. Sonra tüyler ince dişli bir tarak ile toplanır. Daha sonra dökük tüylerin tamamen tamamen toplandığından emin olmak için kedinin üstü nemli bir bez ile silinir. Bu işlemler hergün tekrarlanır.

Katran : Bazen kedilerin ayaklarına katran veya zift bulaşabilir. Bu maddeler. Bu maddeler zehirli olduğundan, kedi kendi kendini temizlemek için yalanmaya başlamadan temizlenmelidir. Önceküt uçlu bir makasla katranın birbirine yapıştırıldığı tüyler kesilimi, sonra kalan katran, tereyağ veya margarinle yavaşça ovularak çıkarılmaya çalışılmalıdır. Bir başka çare de ayakları temiz bir pamuk kullanarak yarı ılık tuzlu su, yarı zeytinyağı karışımı ile yıkamaktır. Bütün katran çıkıncaya kadar işlemi birkaç kez yinelemek gerekebilir.

Boya : Beden tüyüne veya ayaklarına bulaşmış olan boyayı çıkartmak için parafin, tebantini kerosene veya boya temizleyicileri kullanılmamalıdır. Bunlar da zehirli madde içerdiğinden kedi için zararlı olup tüylerinin dökülmesine sebep olur, derisini tahriş eder. Kuru bir bezle boyayı olabildiğince çıkartıp kediyi veteriner hekime götürmek gerekir. Kedi orayı yalarsa zehirlenebilir. Emülsiyon boya, henüz ıslakken, bol miktarda ılık su ve süngerle kedinin tüylerinden çıkartabilir.

Bu işlemden sonra kedi çok iyi kurulanmalıdır. Boya bulaşmış yerler küçükse en iyi temizleme şekli küt uçlu makasla, etkilenmiş tüyler kesilip sabırla yeniden uzamaları beklenir. Bir kedi hiçbir zaman yeni boyanmış odada kapalı bırakmamalıdır, havadaki kokudan rahatsızlanabilir. Kediler ve boyalar; özellikle kurşun içeren boyalar, birbirlerinden uzak tutulmaldır.

Bazı Uyarılar : Dezenfektan kullanırken dikkatli olun, kuvvetli pnehol preparasyonları ile temas ederse kedi ölebilir. Ensektisid olarak sadece kediye uygulanabiliecekleri özellikle belirtilmiş ve zararsız oldukları garanti edilmiş olanları kullanın. DDT içeren ensektisidler öldürücü olabilir.

Evde morphine bulunuyorsa, bunu kedinin kesinlikle ulaşamayacağı bir yerde tutun, çünkü kediderhal ölür. Kedinin elektrik sobaları ve elektrik telleri ile oynamasına izin vermeyin.

Telle korunmamış balkon ve teraslar tehlike yaratabilir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.