
Köpeklerde Uyuz hastalığı ve Belirtileri
Uyuz hastalığı özellikle yaz aylarında köpeklerde oldukça sık görülen inatçı bir hastalıktır. Tedavisi mümkün olan bu hastalığın iyileşme süresi uzun olmakla birlikte yaz aylarında ortaya çıkma sıklığı artmaktadır. Bunun nedeni ise yaz aylarında kene, pire ve parazitlerin yaygın olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır. Bir diğer nedeni ise yaz sıcaklarının deri defansını düşürmesi de başka bir sebeptir.
Bulaşığı bir hastalık olan uyuz kontakt olarak olarak bulaşabildiği gibi ortak kullanım eşyalarından da geçebilir. Bir çok türü ve çeşidi olan uyuz hastalığının en bulaşıcı olanı ve iyileşme süresi en uzun süreni Demodex türüdür. Uyuz hastalığına mikroskobik canlılar neden olmaktadır. Köpeklerin deri döküntüleri, kan, doku sıvılarından beslenen bir çeşit parazittir.
Köpeğin vücudunda tüylerin ve derinin bütünlüğünü bozmakla birlikte, derilerinin üstünde ikincil enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Uyuz hastalığının çeşitleri bulunduğunu söylemiştik bunların bazıları insanlara da bulabilmektedir. Hastalığa yakalanmış bir köpeğin sahibi tedavi süresince hijyene dikkat ederek kendisini korumaya almalıdır.
Uyuz hastalığının belirtileri
- Deride bütünlüğün bozulması
- Şiddetli kaşıntı
- Vücutta oluşan yaralar
- Deride renk kaybı
- Lokal tüy dökülmesi
- Deride kızarıklık
- Kepeklenme
- Kötü koku
Uyuz hastalığından korunma yolları
- Köpeğin yaşadığı ortamın sürekli temiz ve hijyenik olması
- Düzenli tüy bakımı yapılmalı ve tüyleri taranmalı
- Organik köpekler için özel şampuanlarla iki haftada bir yıkanmalı
- Uyuz hastalığı olan köpeklerle etkileşim haline geçmemeli
- Düzenli veteriner kontrolü yapılmalı
- Yaz aylarında pire, kene ve parazitler için veteriner hekim tavsiyesiyle ilaçlanmalı
- Köpek stresten uzak tutulmalı
- Düzenli egzersizlerine devam etmelidir.
Köpeğiniz de uyuz hastalığının belirtilerini fark ettiğiniz anda veterinere götürerek erken tanı şansını yakalamalısınız. Erken tanıyla hastalığın önlemini alarak tedaviye başlamalısınız. Böylelikle belirtiler ağırlaşmadan hastalığı kontrol altına alabilirsiniz. Belirtiler şiddetlendiğinde tedavi uzun süreli olmakla birlikte köpek için ağır ve yıpratıcı olabilir.