sadsad x
asdasd
KEDİ HASTALIKLARI NELERDİR?
23 Ocak 2023

KEDİ HASTALIKLARI NELERDİR?

Evlerimize ve yaşamlarımıza ortak olan kediler, konuşamadıkları için ancak davranışları ve vücut dilleriyle bizlerle iletişime geçmeye çalışırlar. Bedenlerinde meydana gelen hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli tedavileri sağlamak bizlerin sorumluluğu altındadır.  Sevimli dostlarımızın yaşadıkları hastalıklar hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

Kedi hastalıklarının neler olduğu hakkında detaylı bilgi vermek amacıyla yazı içeriğimizde en çok görülen kedi hastalıklarından bahsedeceğiz. 

Kedi hastalıklarının bazıları kısa tedavi programlarıyla iyileştirilebilirken, bazı hastalıklar ne yazık ki daha ağır seyrederek kedi ölümlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir. 

Yaşamını sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirebilmesi adına kedinizin aşılarının periyodik olarak yapılması ve sağlık taramalarından geçirilmesi gerekir.

Veteriner hekim tarafından yapılan sağlık muayenesi esnasında tespit edilen hastalıklar erken teşhisle tedavi edilerek daha kötü sonuçların yaşanması önlenerek tedbir alınabilir.

Kedilerde Yaygın Görülen Hastalıklar

Kulak ve kulak yolu iltihabı: Kedilerde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kulak iltihabının önlenmesi adına kulak temizliği alınabilecek en iyi önlemdir.

Belirtileri:

*Kediniz genel olarak başını sallayabilir ve kulağını kaşıyabilir.

*Enfeksiyon nedeni ile akıntılar olabilir.

*Huzursuz davranışlar sergileyerek kafasını sürekli olarak bir yöne doğru eğmektedir.

Tüy dökme: Kedilerin mevsimsel olarak tüy dökmeleri olağan bir durumdur, sağlıklı bir tüy yapısı için kedi balık yağı tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

Lakin normalin üstünde tüy dökülmesi cilt hastalıklarına ve iç organlarda meydana gelen bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilir. Kedinizin gereğinden fazla tüy döktüğünü tespit etmeniz halinde veterinerinize başvurmalısınız.

Mide enfeksiyonu: Kedilerde sık rastlanan hastalıklardan biri olup tedavi edilmesi gerekir. Mide enfeksiyonuna mamaların içerisindeki kimyasallar ve kedi tüyleri sebep olabilir.  Kedinizin kendisini yalarken yuttuğu tüylerdeki virüsler enfeksiyona yol açabilir bu sebeple tüy bakımına ve mama içeriğine dikkat etmelisiniz.

Belirtileri:

*İştahsızlık

*İshal

*Su veya yemek tüketiminden sonra kusma

*Halsizlik

Göz enfeksiyonu: Kediniz bulunduğu ortamdan kaynaklı olarak virüs kapabilir ve gözleri yaşarabilir, çapaklanabilir.  Kedinizin göz temizliğine özen göstermelisiniz, göz enfeksiyonları zamanında tedavi edilmezse görme becerisinde kayıplar yaşanabilir.

Belirtileri:

*Gözlerinde şişme

*Kızarma

*Burun akıntısı ve hapşırma

*Göz akıntısı

Salya hastalığı: Diğer hayvanlara da bulaşan salya hastalığı viral nedenlerden kaynaklanan yaygın bir hastalıktır. Burun, geniz veya ağızdaki bir sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir ve derhal tedavi edilmelidir.

Kalın bağırsak iltihabı: Yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan bu hastalığın ana sebebi temiz beslenme ortamının sağlanamamasıdır.  Kedi mamasının içerisinde bulunan kimyasal faktörlerde kalın bağırsak iltihabının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Belirtileri:

*İştahta azalma

*Kilo kaybı

*Kusma ve ishal

Diyabet: Son yıllarda kedilerde görülmeye başlayan diyabet hastalığın genel sebebi bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.  Düzenli beslenmeyen, hareket etmeyen, aşı periyotları takip edilmeyen kedilerde görülmektedir.

Belirtileri:

*Böbrek ve göz sorunları

*Sürekli olarak idrara çıkma

*Aşırı halsizlik

*Gereğinden fazla su içme

İdrar yolu enfeksiyonu: Yaygınlıkla erkek kedilerde görülen idrar yolu enfeksiyonu belirtisi idrar yapmada zorlanma ve kandır.  Erkenden teşhis edilmediği ve tedavi edilmediği sürece kedinizin genel sağlık durumunu kötü etkilemektedir. Hastalığın ciddi boyutlara ulaşmaması için veteriner hekime başvurarak gerekli tedavinin ivedilikle yapılması gerekmektedir.

Belirtileri:

*Az ve daha sık idrar yapma

*İdrarın koyu renk veya kanlı olması

*İdrarını yaparken bağırması

*İştahsızlık

*Depresyon

*Sürekli olarak genital bölgesini temizlemesi

Kedilerin yaşaması muhtemel ciddi hastalıklar: Kuduz hastalığı, Kedi AIDS, Feline Leukemia Virüsü, Chlamydia hastalığıdır. Bu hastalıkların tespit edilmesi halinde tedavi aksatılmadan düzenli olarak takip edilmelidir.

Kedilerde Ani Kalp Problemlerine Ne Sebep Olur?
Kedi hastalıkları arasında ciddi bir rahatsızlık olan kalp hastalığı çeşitli belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler;

-Zayıflık

-İştahsızlık

-Aniden kilo kaybı

-Anormal kalp atışı

-Diş eti renginde farklılık

-Karında şişlik

-Öksürük ya da nefes darlığı

Kalp hastalığının nedeni doğuştan gelebilir veya yetişkin döneminde oluşabilir. Bazıları kalıtsal olurken bazıları ise geçicidir. Sonradan oluşan kalp hastalıkları, obezite sebebi ile de oluşmaktadır.

En Yaygın Kedi Hastalıkları Nelerdir?

*Kanser

*Feline İmmün Yetmezlik Virüsü(FIV)

*Diyabet

*Feline Lösemi Virüsü(FeIV)

*Kuduz

*Saçkıran *İdrar Yolları Enfeksiyonu

*Saç Mantarı

*Üst Solunum Enfeksiyonu

*Kalp Kurdu

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.