sadsad x
asdasd
Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?
03 Ağustos 2022

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı Bartonella henselae isimli bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Çoğu Bartonella enfeksiyonları evcil veya yabani kedilerin insanları tırmalaması sonucunda gözlenir. En sık ise yavru kedilerin tırmalamaları aracılığıyla insanlara bulaşır. Bu yüzden korunmada ilk adım her zaman kedimizin tırmalama içgüdüsünü bizim üzerimizde değil bir kedi tırmalama tahtası üzerinde kullanmasını sağlamaktır.

Unutulmamalıdır ki kedilerin ve pirelerin olduğu her yerde kedi tırmığı hastalığı olabilir. Kedi tırmığı hastalığı vakaları en sık sonbahar ve kış aylarında görülürken en çok etkilenen kesim ise 15 yaş altında ki çocuklardır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Semptomları Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığı kişiden kişiye ve tırmalanan bölgeye göre değişmek üzere birçok farklı semptoma neden olabilir. Peki kedi tırmalaması hastalık yapar mı? Kedi tırmığı hastalığı belirtileri arasında en sık gözlenen ateş, tırmalanmadan 1-3 hafta sonrasında gözlenen büyümüş ve hassaslaşmış tırmık bölgesine yakın lenf yumruları ve tırmalanan yerde gözlenen kabuk ve püstüllerdir. Bunların yanında bölgede şiddetli ağrı his ve hareket kaybı, kas-iskelet ağrısı ve deride dökülmeler gibi durumlarda kedi tırmığı hastalığına maruz kalan insanlarda gözlenebilmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Öldürür mü?

Kedi tırmığı hastalığı çok nadir de olsa özellikle immun sistemin daha zayıf olduğu yaşlardaki çocuklarda ve immun sistemi zayıflatan hastalığa sahip insanlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Genel sistemi etkileyen durumlarda genellikle hastalık iştahsızlık, ateş, halsizlik şeklinde seyrederken daha nadir vakalarda göz enfeksiyonlarına, ensephalite, akciğer enfeksiyonuna, kemik ve iskelet enfeksiyonlarına, endokardit gibi kalp enfeksiyonlarına neden olup hayati tehlikede oluşturabilmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavi

Kedi tırmığı hastalığı vakalarının birçoğu hafif semptomlar göstererek vücudumuzun savunma sistemi tarafından baskılanır ve herhangi bir ilaç kullanılmasına gerek kalmaz. Kedi tırmığı hastalığı nasıl geçer? Şayet daha ilerlemiş vakalarda, daha şiddetli seyreden enfeksiyonlarda ya da hastalığa maruz kalmış insanların, kedi tırmığı hastalığı antibiyotik tedavisi gerekebilmektedir. Kullanılan antibiyotiklerin yanında etkilenen bölgelere göre farklı tedavi desteklerinin kullanılması da tedavi sürecini hızlandırmaktadır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tanısı

Kedi tırmığı hastalığının tanısı sıklıkla hastanın vermiş olduğu anamnez ve fiziksel muayene aracılığıyla hekimler tarafından konur. Hastanın geçmişinde kedi tırmalaması olayı vardır ve bazı durumlarda sağlık kuruluşlarında hastalığın mevcut durumu ve şiddeti hakkında fikir sahibi olunabilmesi amacıyla kan testleri de istenebilmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Kedi tırmığı hastalığının süreci tamamen alınan bakteri miktarına ve insanın savunma sisteminin durumuna göre değişiklik gösterir. Bazı hastalarda sadece tırmalama bölgesinde ufak bir kızarıklıkla seyredip sadece birkaç gün içinde iyileşebilse de bazı hastalarda ise aylarca süren tedaviler bile gerekebilmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Evcil ve aşılarının tam olduğu bilinen bir kedi tarafından tırmalandıktan sonraki süreçte bölgenin uygun dezenfektanlar ve bol sabunlu suyla iyice yıkanması gerekmektedir. Bu yıkama işleminden sonra en az birkaç gün daha bölgenin düzenli pansumanı ve temizliği yapılmasına devam edilmelidir. Eğer kedi tırmalamasını seyreden süre içerisinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, bölge lenf yumrularında şişme gibi semptomlar gözlüyorsanız hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Şayet tırmalanma yabani bir kedi tarafından gerçekleştirildiyse tırmalanmayı takip eden süre içerisinde hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurup olası kedi tırmığı hastalığı ve diğer enfeksiyonlara yönelik önlemlerin alınmasını sağlamanız gerekmektedir.

Gözde Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedi tırmığı hastalığı sıklıkla tırmalama bölgesine sınırlandırılmış olarak kalsa da nadiren sistemik etkilerde oluşturabilmektedir bunların arasında en sık karşılaşılanlarından biri göz formudur. Kedi tırmalamasından sonra gerçekleşen göz mukozasında kızarıklık, irrite ve ağrılı konjuktivit, ateş ve etkilenen göz tarafında ki lenf yumrularının şişmesiyle karakterize bir göz hastalığı oluşturur. Bu hastalık genellikle tedavi edilebilse de semptomlar görülmeye başlandığı gibi hızlıca sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedim Tamamen Sağlıklı Yine de Kedi Tırmığı Hastalığı Bulaştırır mı?

Kedilerin birçoğu (yaklaşık 1/3’ü) bu bakteriyi vücutlarında bulundururlar bu yüzden kediniz ne kadar sağlıklı olursa olsun kedi tırmığı hastalığının sizlere bulaşmasına neden olabilmektedir.

Kedime Bartonella’ya Karşı Test Yaptırmalı mıyım?

Kediniz Bartonella enfeksiyonu kaynaklı bir hastalık göstermediği sürece test veya bir tedavi uygulanması tavsiye edilmez ve gerekte duyulmaz. Kedinizde ateş, kusma, halsizlik, gözlerde kızarıklık gibi semptomlara neden olabilir fakat genellikle diğer hastalıklarla karışır ve bazı durumlarda tedaviye bile gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir.

Kedi Tırmık Hastalığından Nasıl Korunabilirim?

Kedi tırmık hastalığından korunmak için bizlerinde alabileceği bazı önlemler vardır. Örneğin evcil olarak baktığımız kedimizin dış ortamla minimum temas etmesini sağlamalıyız. Hastalık kedi tırmalaması ile geçtiği için kedimizin bizi tırmalamasına neden olabilecek durumları en aza indirip, tırmalama içgüdüsünü rahatlıkla gerçekleştirebileceği kedi tırmalama tahtası gibi ürünler edinip onlara yönlendirebiliriz. Herhangi bir tırmalama durumu gerçekleştiğinde bölgeyi bol su ve sabunla yıkayıp sonraki süreçte pansumanını düzenli şekilde sağlamalıyız.

Hastalık etkeni kedilere en sık pire ısırıkları aracılığıyla taşındığı için yaşadığınız bölgede pire mücadelesi yapılmalı ve ufak dostumuzun paraziter uygulamalarının düzenli olarak gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bu pire mücadelesi ve paraziter uygulamaları sürecinde veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Eğer dışarıdan bir kedi sahiplenecekseniz en azından evinize almadan önceki süreçte pire enfestasyonuyla olan mücadelesinin tamamlanmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.