sadsad x
asdasd
Kediler Neden Hapşırır?
19 Temmuz 2022

Kediler Neden Hapşırır?

Kediler, tıpkı insanlar gibi farklı sebeplerden kaynaklı hapşırabilirler. Hapşırma, kedilerin solunum sistemindeki bir rahatsızlığın ya da tahrişin semptomlar olabilmektedir. Peki kediler neden sürekli hapşırır. Bunun için bazı olası nedenleri sizler için listeledik:

Alerjiler: Kediler, toz akarları, polen, küf ya da belirli gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar göstermesi mümkündür. Bu alerjenlere maruz kaldığı sürece kedi hapşırmasına neden olur.

Viral enfeksiyonlar ya da soğuk algınlığı: Kediler, soğuk algınlığına sebep olan virüslerden etkilenen canlılardır. Böyle bir durumda, burun akıntı, hapşırma, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir.

İrritanlar: Kediler, tüy dökücüler, parfüm, temizlik ürünler gibi kimyasal maddelere ya da toz, duman, havadaki irritanlara maruz kaldıklarında hapşırması olası bir durumdur.

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Kediler, bakteriyel enfeksiyonlar ya da sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıkları yaşadıklarında hapşırmaktadırlar. Bu enfeksiyonlar hapşırmanın yanı sıra burun akıntısı, öksürük ve hapşırık atakları da görülebilir.

Fiziksel tahriş: Kediler, burunlarını, boğazlarını tahriş eden nesneleri kokladıklarında veya yaladıklarında hapşırabilirler. Sert bir kokuya ya da tahriş edici bir bitkiye maruz kalmak hapşırmaya sebep olabilir.

Yavru Kedi Neden Hapşırır?

Yavru kedilerde hapşırma çoğunlukla viral enfeksiyonlardan dolayı olabilmektedir. Yavruların bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemesi nedeniyle, viral enfeksiyonlara karşı savunmasız olabilirler. Hapşırma ise, bu enfeksiyon hastalıklarının bir belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Yavru kedilerde tıpkı yetişkin kediler gibi yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı hapşırabilir.

Şayet yavru kedinizin hapşırması sürekli tekrarlıyor ya da diğer belirtileri gösteriyorsa, örneğin bunlardan bazıları;

*Burun akıntısı

*Öksürük

*Hırıltılı solunum gibi semptomlar, veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz için önemlidir. Veterineriniz, kedinizin sağlığına yönelik uygun bir teşhis koyarak, gerekli tedaviyi ilave olarak kedi vitaminleri ve ek besinleri önerebilir.

Kedinizin bu dönemde gözleri akacak ve birikinti olacaktır. Dostunuzun bu noktada bakımını üstlenmeniz siz kedi sahiplerine düşmektedir. Bu aşamada kedi bakım ve sağlık ürünleri tercih ederek dostunuzun günlük bakım rutinini yapmalısınız.

Kediniz Neden Hapşırır Gibi Ses Çıkarır?

Kedinin hapşırırken benzer bir ses çıkarması, burun ya da solunum yollarında tıkanıklığa, ayrıca fazla mukusa bağlı olabilmektedir. Örneğin, kedinizin mukus birikimi ya da burun tıkanıklığı varsa hapşırma sesini duymanız mümkündür.

Şayet kediniz sürekli hapşırıyor ya da diğer semptomlarla birlikte devam ediyorsa, veteriner hekiminize danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

Kediler Hapşırmasının Tedavi Yöntemleri

Kedilerin hapşırmasının birçok farklı sebebi olabilir. Bu yüzden, tedavi yöntemleri, altında yatan soruna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genellikle, kedilerde hapşırma uygulanan tedavi yöntemleri aşağıda yer almaktadır;

*Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir kedide veterineriniz uygun bir antibiyotik ya da antiviral tedaviyi reçete edebilmektedir.

*Alerjik reaksiyon gösteren bir kedide alerjenler tespit edilerek, antihistaminikler ya da diğer uygun ilaçlar tavsiye edilir.

*Astım belirtisi gösteren bir kedi, veteriner hekiminiz doğrultusunda bronkodilatörler ya da kortikosteroidler gibi ilaçlar önerebilir.

*Solunum yoluna yabancı cisim kaçan bir kedinin hapşırma sebebi olabilir. Böyle bir durumda, veteriner hekiminiz acil müdahale ederek yabancı cismin dışarıya çıkarılmasını sağlayabilir.

Diğer Sebepler: Kedilerde hapşırma, bazı diğer hastalıkların belirtisi de olabilir. Örneğin, diş ya da dişeti sorunları, tümörler, sinüzit, solunum yollarının anatomik bozuklukları gibi sorunlar hapşırmaya sebep olabilmektedir. Bu gibi sorunlarda veteriner hekiminize danışmanız, uygun tedavi seçeneklerini belirleyecektir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.