sadsad x
asdasd
Kedilerde Yağ Bezesi Neden Olur?
25 Nisan 2023

Kedilerde Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ Bezesi (LİPOM) Nedir?

Lipomlar, yağ (adipoz) dokunun iyi huylu tümörleridir. İyi huylu olduğu için agresif ve invasif değildir. Metastaz yapmazlar. Deride ve iç organlarda görülebilir.

Kedilerde Yağ Bezesi Yaygın mıdır?

Lipomlar kedilere kıyasla daha çok köpeklerde meydana gelir. Özellikle orta yaşın üzerindeki kedilerde daha sık rastlanır. Lipom kedilerde sık görülmez ancak birden fazla olabilir.

Kedilerde Yağ Bezesi Olur mu?

Kedilerde lipom oluşumunun net bir sebebi yoktur. Ancak yapılan çalışmalarda yaşlı ve kısırlaştırılmış Siyam kedilerinde daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Oluşum nedeni yağ doku kaynaklı olsa da, bazı kaynaklara göre obezite gibi kilo problemleri lipom gelişiminin bir nedeni değildir. Ancak obez ve aşırı kilolu kedilerin, sağlıklı kedilere kıyasla lipom geliştirme olasılığı daha yüksektir. Yani kilo lipom oluşumunda bariz bir neden değildir ancak zemin hazırlayıcı bir faktör olabilmektedir. Bu nedenle lipomdan korunmak adına sağlıklı kedide kilo kontrolü önemlidir.

Kedilerde Yağ Bezesi Belirtileri

Lipom deri altında oluşan bir kitle olduğu için aslında kolaylıkla fark edilebilir. Dışarıdan baktığınızda görebilir veya kedinizi severken lipomun oluşturduğu şişliği hissedebilirsiniz. Peki kedilerde yağ bezesi nasıl anlaşılır?

Daha detaylı incelersek, derinin yüzeyi şişlik dışında normal görünmektedir. Bir yangı oluşturmadığından deri, normal deri ile aynı sıcaklıkta hissedilir. Kitle ellediğinde yumuşak bir kıvama sahiptir. Tümü olmasa da çoğu lipom derinin altında kas dokuya yapışık değil, serbest bir şekilde hissedilir. Ancak derinin altındaki yağ doku ile birleşebilir. Birleşme olursa, kenarları net bir şekilde hissedilmez ve bu nedenle net kitlenin belirlenmesi zorlaşır. Diğer dokulara yayılma olmuşsa, ki yaygın değildir, infiltratif lipomdan şüphelenilir.

Büyümeleri halinde dokuya kan taşınımı doğru bir şekilde olmayacağından kaynaklı doku ölümü gözlemlenir. Bu nedenle lipomlar siz ve veteriner hekiminiz tarafından takip edilmelidir.

Peki Nerede Bulunurlar?

Aslında lipom deri altı veya iç organlar olmak üzere herhangi bir bölgede bulunabilir. Ancak genelde deri altı olarak, kedinin; göğsünde, karnında, boynunda, sırtında ve üst bacaklarında bulunurlar.

Kedilerde Yağ Bezesi Tedavisi

Lipom, iyi huylu olmasından kaynaklı hızlı büyüyen ve yayılan karakterde değildir bu nedenle endişe edecek problemler oluşturmaz. Eğer büyük bir boyuta sahip değilse ve kedinizi rahatsız etmiyorsa veteriner hekiminiz gerekli görmedikçe müdahalede bulunulmaz. Ancak herhangi bir risk almamak adına takibinin yapılması gerekmektedir.

Nasıl Takip Ederim?

Eğer veteriner hekiminiz ile konservatif (koruyucu) bir yaklaşım tercih ederseniz lipomu üç ayda bir, düzenli aralıklarla takip etmeniz gerekecektir. Büyüme oranını gözlemlemek için boyutuna bakıp kaydedin. Bunun yanında daha net bir süreç için lipomun, şeklini ve kıvamını da not edebilirsiniz. Kaydettiğiniz sonuçlara göre veteriner hekiminiz nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında sizi yönlendirecektir.

Tanı Nasıl Konulur?

Tanıda netleşmek adına ince iğne aspirasyonu ve sitoloji veya biyopsi yöntemleri kullanılabilir. İnce iğne aspirasyonu ve sitoloji yöntemi için lipom üzerindeki hücrelerden örnek alınır. Şüphelenilen kitlenin içine bir iğne ucu sokularak alınan hücreler lam üzerine yayılır, boyanır ve mikroskopta incelenir. Elde edilen örnek bir laboratuvara gönderilebilir ancak kliniğimiz gereken donanıma sahip olduğu için kolaylıkla tanıya gidilir.

Biyopsi uygulanan güvenilir yöntemlerden biridir. Ancak küçük çaplı operasyon gerektirmektedir. Bu nedenle invaziv bir yöntem olmasından kaynaklı pek tercih edilmez.

Doğru tanı ve takip önemlidir çünkü lipomun liposarkomdan ayırt edilmesi gerekir. Lipomların liposarkoma dönme ihtimali çok düşüktür.

Liposarcom özellikle yağ dokuda görülen yumuşak doku tümörleridir. Çok daha ciddi bir durumdur ve farklı bir tedavi gerektirir.

Kedide Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Lipom kendi kendine kaybolmaz. Ancak kilo veren kedilerde yağ doku ile birlikte lipomda da küçülme görülebilir. Kilo kaybı yaşayan dostunuz için ilave olarak kedi vitaminler ve ek besinleri kullanılması önerilir.

Tedavisi Mümkün müdür?

Lipomun tedavisi kitlenin cerrahi olarak alınmasından ibarettir. Çok yavaş büyüdükleri için acilen başvuran bir yol değildir. Burada önemli olan lipomun tekrar oluşup oluşmayacağıdır. Cerrahi olarak alınması uygun görülen kitleler genelde büyümüş ve invaze olmuş olanlardır. İnvaziv lipomların alınması zordur ve tekrar etme olasılığı yüksektir. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi, kedi lipomlarının tedavisinde rutin olarak kullanılmamaktadır.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.