sadsad x
asdasd
Kedinizin Kakası Neden Çok Kokuyor?
28 Şubat 2023

Kedinizin Kakası Neden Çok Kokuyor?

Kedi dışkısı genellikle çok keskin bir kokuya sahiptir. Bu, kedilerin etçil olarak çok yediği proteinlerin ve amino asitlerin parçalanmasıyla ilgilidir.

Evinizin içerisinde kedinizin kakası kimi nedenlerden ötürü kötü kokmaktadır. Şayet kediniz sürekli kumuna yapıyorsa ve kötü kokulu kaka sorunu devam ediyorsa veteriner hekiminize götürmekte fayda vardır.

Bazı kedi mamalarının içeriği bağırsak düzenleyici olduğu için kedi kakasının kötü kokmasını önlemektedir. Kokulu kedi kumları, kaka ve idrarın kokusunu önlemek için çeşitli kokularla işlenmiştir. Kullandığınız mama ve kedi kumunun kalitesi kedinizin kakasının kokusunu etkilemektedir.

Kedilerin kakasının kötü kokmasının diğer sebebi patili dostunuzun rahatsızlıklarından dolayıdır. Bakteri, solucan ve kurtlar kedinizin dışkısının kötü kokmasına neden olacaktır. Kediler çoğunlukla avlanmayı çok sevmektedirler. Bulduğu böcek vs. gibi canlıları yiyen kediniz, vücuttan dışarı atıldığında çok ağır bir koku yayar.

Veteriner hekiminiz, kedinize dışkı testi yaparak kötü kokunun nedenini ortaya çıkarır. Kedinizin kakası neden mi çok kokuyor? Siz kedi sahipleri için listeledik:

Mama: Tıpkı biz insanla gibi, kedinizin de belirli yiyeceklere karşı hassasiyeti vardır. Tahıllara veya vitamin içeriği yüksek yiyeceklere karşı kedinizin midesi hassas olabilmektedir. Bu nedenle kedinizi takip etmelisiniz. Şayet kedinizin tahıla karşı bir hassasiyeti var ise, tahılsız kedi mamaları tercih etmelisiniz.

Stres: Kedilerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. İlk etkilenen bağırsaklardır. Stres sonucu ishal, kabızlık durumları yaşanır. İshal kedilerde dışkının ağır kokmasına yol açar.

Bakteri: Tüylü dostunuz doğal olarak etoburdur. Yiyecek olarak diğer küçük hayvanları da avlamak isteyecektir. Doğal dürtüsü olan avlama isteği, doğru ya da sağlıklı olmayan şeyleri yemesine sebep olabilmektedir. Salmonella bakterisi bulaşmış et ürünleri kedinizin sindirim rahatsızlığına ve dışkısında kötü kokuya sebep olabilmektedir.

Sindirim Bozuklukları: Kedinizin mide ve bağırsak sistemindeki bozukluklar dışkısındaki kötü kokuya neden olmaktadır. Sindirim sistemi sorunu ise çoğunlukla nişasta veya yağların zayıf sindiriminden, emiliminden kaynaklanmaktadır.

İlaçlar veya Hormonal Değişiklik: Patili dostunuzun sağlık sorunu var ise, bu dönemde ağrı kesici bir ilaç kullanıyorsa veya hormonal bir değişiklik yaşıyorsa, kedinizin doğal kimyasal dengesinin değişmesi mümkündür. Kimyasal değişiklik olduğunda ise aniden dışkısının kötü kokmasına neden olmaktadır.

Anal Bez Enfeksiyonu: Her memeli canlılar gibi tıpkı kedilerinde anal bezleri vardır. Çoğunlukla kediniz bez kanalından boşalmaktadır. Lakin kimi zaman tıkanırlar, bu nedenle manuel boşaltmaya gerek duyarlar. Bezler enfeksiyon kaptığında, kedinizin dışkısı oldukça kötü kokacaktır.

Parazitler: Kedinizin midesine bozan parazitler bir enfeksiyon türüdür. Tüylü dostunuzda ciddi bir şekilde ishal oluşmasına sebep olacaktır. Parazit, kedilerde dahil olmak üzere hayvanlarda ciddi sorunlara elverişlidir. Kedinizin dışkısında kötü koku var ise sebebi parazit olabilmektedir. Dostunuzun sağlığı için parazitlerini düzenli olarak yaptırmalısınız.

Kedinizin Dışkısının Kötü Kokusunu Nasıl Giderirsiniz?

Hiçbir kimse kedi dışkısının kokusunu sevmez. Lakin bir enfeksiyon, iltihaplı bir hastalık veya kanser en yakın dostunuzda kötü kokuya neden olabilmektedir. Kedinizin dışkısının kötü kokmasının sebebinin altında yatan sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Peki kedi dışkısındaki kötü kokuyu nasıl yok edebilirsiniz?

*Kedinizin kumunu düzenli olarak temizletin ve kum kabının zeminine kabartma tozu serpin. Kötü kokuyu azaltmak için her daim kumunu taze tutmaya dikkat etmelisiniz.

*Kedinizin hassas olduğu mamayı belirledikten sonra, sağlığı için veteriner hekiminize danışarak yeni bir beslenme programı belirlemelisiniz.

*Dostunuzun vücudundaki kötü kokuları gidermek için, kedinizi genel olarak taramalı ve kedi şampuanı  ile yıkamaya özen göstermelisiniz.

*Kedinizin sık kullandığı alan ile birlikte dahil olmadığı yerlerin halılarını, kanepelerini ve perdelerini mümkün olabildiği kadar sık süpürmelisiniz. Kedinizin vücudundaki kepeği yok etmeye ve kötü kokmamasını sağlayacaktır.

*Kedinizin dışkısının kötü kokusunu evinizden yok etmek için, hava temizleyiciler, battaniyeler ve dostunuzun için sabit yer belirleyerek kedi yatağı  kullanmayı tercih etmelisiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.